Održavanje jednostavnih komunikatora

Jednostavni komunikatori su uređaji koji stvaraju govor na način da reproduciraju snimljene poruke. Ovisno o vrsti komunikatora na njih se može snimiti nekoliko poruka na više razina te se time omogućuje korištenje više različitih komunikacijskih predložaka, ovisno o temi razgovora.

Cilj nam je da djeca s komunikacijskim teškoćama svakodnevno koriste jednostavne komunikatore kako bi razvijali komunikacijske, kognitivne i socijalne vještine. Budući da želimo da ih djeca koriste što češće velika je vjerojatnost da će se negdje i zaprljati.

Tvrtka AbleNet je za sve korisnike svojih komunikatora izradila kratke upute o tome kako ih temeljito očistiti i dezinficirati kako bi ih mogli nesmetano, ali i sigurno koristiti. Upute smo preveli na hrvatski jezik, a sve navedeno se može upotrijebiti i za održavanje ostalih jednostavnih komunikatora.

Savjeti za održavanje jednostavnih komunikatora
Čišćenje i dezinficiranje vašeg komunikacijskog uređaja, između korištenja, veoma je bitno za zdravlje i sigurnost korisnika. Kako bismo vam pomogli u borbi protiv bakterija donosimo vam nekoliko korisnih savjeta o tome kako očistiti i dezinficirati vaš uređaj.

Prilikom čišćenja uvijek koristite odgovarajuću zaštitnu opremu, poput gumenih rukavica i zaštitnih naočala.

Čišćenje uređaja
Prije dezinfekcije temeljito očistite bilo koji oblik prljavštine s uređaja.

  1. Ugasite uređaj i iz njega izvadite baterije.
  2. Uklonite vidljive mrvice ili veće komade prljavštine s uređaja.
  3. Obrišite uređaj s maramicama za čišćenje.
  4. Pamučnu tkaninu (štapić za uši ili blazinice) lagano smočite s tekućinom za čišćenje (npr. deterdžent za pranje suđa) te očistite onu prljavštinu koju maramice nisu mogle očistiti.
  5. Ostavite uređaj da se u potpunosti osuši.  

Dezinficiranje uređaja
Nakon što ste temeljito očistili i osušili vaš uređaj vrijeme je za dezinfekciju.

Možda ćete morati promijeniti rukavice prije postupka dezinficiranja kako ne bi slučajno prenijeli komadiće prljavštine natrag na uređaj. 

  1. Provjerite da je vaš uređaj još uvijek isključen te da se u njemu ne nalaze baterije.
  2. Na čistu krpu ili papirnati ubrus stavite manju količinu sredstva koje ima baktericidno, tuberkulocidno, fungicidno i virucidno djelovanje (npr. neki od alkoholnih antiseptika koje možete nabaviti u ljekarni) kako bi dezinficirali površinu uređaja. Važno je znati da takva sredstva djeluju samo kada su vlažna te se trebaju ostaviti na uređaju minimalno 4 minute.
  3. Štapić za uši namočite s istim sredstvom kako bi dezinficirali uska područja uređaja koja niste mogli očistiti pomoću krpe ili ubrusa. Vlažno sredstvo ostavite na uređaju minimalno 4 minute.
  4. Ostavite uređaj da se u potpunosti osuši na zraku.
  5. Ukoliko vaš uređaj ima zaslon osjetljiv na dodir pomoću sredstva za čišćenje LCD ekrana odstranite moguće mrlje prije korištenja. 

AbleNet

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".