Škole i centri

Asistivna tehnologija u školama i centrima

Odgoj i obrazovanje djece je vrlo često zahtjevan i težak posao. Težina tog posla još više izlazi na vidjelo kada se radi o odgoju i obrazovanju djece s teškoćama. Bilo da se radi o redovnim obrazovnim ustanovama ili specijaliziranim centrima, jedno je sigurno – svakome djetetu treba pružiti uvjete za učenje prilagođeno njegovim potrebama i mogućnostima.

Asistivna tehnologija može biti najveći saveznik stručnjaka u poučavanju djece s teškoćama. Uz pomoć uređaja za potpomognutu komunikaciju moguće je savladati govorno-jezične teškoće i lakše se sporazumjeti, interaktivna ploča unijet će u vašu učionicu dinamičan i inovativan pristup učenju za svu djecu, uređaji za prilagođeni pristup računalu svakom će djetetu osigurati zadovoljstvo samostalnog upravljanja računalnim aktivnostima, a senzorna soba u vašoj školi ili centru podarit će vam prostor za učinkovito provođenje terapije senzorne integracije i siguran prostor opuštanja.

To su samo neke od kategorija uređaja koje vašoj školi ili centru mogu pomoći u što efikasnijem poučavanju učenika.

Lakše se sporazumijevajte

Bilo da se radi o početnom ili naprednom korisniku asistivne tehnologije, bitno je djetetu pružiti priliku da kaže i izrazi svoje misli.

Djeca s teškoćama nerijetko imaju potrebu držati se preciznog i unaprijed poznatog dnevnog rasporeda aktivnosti. Postojanje takvog rasporeda s vizualnom i auditivnom podrškom zasigurno može doprinijeti smanjenju frustracije i lakšem funkcioniranju učenika s teškoćama, posebno učenika s poremećajima iz spektra autizma. Pričajući raspored nudi upravo tu mogućnost te čini dnevni raspored i organizaciju dana lakšom. Koristite ga i za stvaranje priča u nizovima ili podršku pri izvođenju svakodnevnih aktivnosti – mogućnosti je mnogo!

Jedna vrsta uređaja koji omogućuju lakšu komunikaciju su i GoTalk komunikatori. Korisnici početnici mogu početi s komunikatorima koji sadrže jedno, dva ili četiri polja te se time pokrivaju najosnovniji izrazi i gradi dobar temelj za daljnje korištenje asistivne tehnologije.

Interaktivni zid je odličan alat za rad s djecom osnovnoškolskog uzrasta s i bez teškoća. On omogućava lakše i zanimljivije učenje te razvoj spoznajnih vještina.

Za naprednije korisnike tu su komunikatori s nekoliko desetaka polja, s mogućnošću slaganja rečenica i s više razina snimanja. Više razina snimanja znači da vrlo lako možete imati spreman predložak za 5 različitih nastavnih ili odgojnih jedinica. Zvuk školskog zvona označit će kraj jedne aktivnosti, a vi ćete odmah biti spremni za onaj sat koji je pred vama.

Za djecu i korisnike čije komunikacijske sposobnosti traže još više mogućnosti za izražavanje tu je Communicator 5. To je program za potpomognutu komunikaciju koji tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor, a omogućuje vam i korištenje računala. On korisnicima pruža priliku da s drugima komuniciraju kad god požele i na način koji to njima najbolje odgovara.

Interaktivna ploča – obogatite vaša predavanja

Interaktivna ploča danas je gotovo nezaobilazno pomagalo u obrazovnom sustavu jer učenicima omogućuje aktivno sudjelovanje u nastavi.

Ovakva nastava učenicima značajno olakšava učenje i pamćenje gradiva, a profesorima omogućuje korištenje vizualnog i auditivnog sadržaja koji je već prilagođen za nastavne potrebe (od nastave matematike, geografije i povijesti do glazbene i likovne kulture).

Također, profesorima olakšava formuliranje i pripremanje gradiva, a učenicima bolji pregled onog što moraju naučiti. Zbog velikog broja mogućnosti olakšava učenje i učenicima s teškoćama u razvoju te je stoga idealan izbor za pametnu i efikasnu učionicu.

Pristup računalu za sve

Standardna tipkovnica i miš često ne odgovaraju mnogim osobama s invaliditetom. Za osobe koje otežano koriste ruke postoji cijeli niz mogućnosti alternativnog pristupa računalu kao npr. posebni prekidači koji se spajaju na računalo, prilagođene tipkovnice, trackball, posebno osjetljivi joystick i još mnogo drugih tehnoloških rješenja koji pristup računalu omogućuju svima. 

Jedno od rješenja za rad s djecom sa specifičnim teškoćama učenja jest i Clevy Maestro paket za disleksiju. Paket sadrži Clevy tipkovnicu, ABC Maestro program, Clevy računalni miš i HearSafe slušalice, silikonsku navlaku, set naljepnica sa simbolima, TTS Maestro program i hrvatski glas Lanu. 

Pogledajte kratki video o tome kako je Tehnička škola Daruvar pomogla Toniju u svakodnevnom obrazovanju i pristupu računalu:

Posebni saveznici učitelja i stručnjaka u poučavanju i procjeni

Procjena kognitivnih sposobnosti korisnika ponekad može biti vrlo zahtjevan i dugotrajan proces. Gaze Viewer je alat koji vam može pomoći u toj procjeni. Uštedjet ćete dragocjeno vrijeme i dobiti brži i bolji uvid u funkcioniranje korisnika s kojim radite. Gaze Viewer može se koristiti za različite procjene i testove, poput sposobnosti razumijevanja, prisjećanja, čitanja i pismenosti kod neverbalne djece, brzine i kašnjenja kod kognitivne obrade podataka, razine shvaćanja kod odraslih s fizičkim poteškoćama te ocjene korisnosti pojedinog uređaja za potpomognutu komunikaciju.Slikovni rezultat za gaze viewer

Look to Learn je još jedan program osmišljen u suradnji s učiteljima i stručnjacima te donosi alate za procjenu sposobnosti korisnika. Osmišljen je tako da motivira korisnika i da razvija različite vještine kroz zabavu dajući stručnjacima povratnu informaciju za procjenu korisnikovih mogućnosti.

Boardmaker program olakšat će i skratiti vrijeme vaših svakodnevnih priprema za rad s djecom s teškoćama. To je kolekcija softverskih paketa za izradu i rad sa slikovnim komunikacijskim simbolima (PCS). Koriste ga učitelji, logopedi, radni terapeuti te učitelji i roditelji djece s posebnim potrebama.

Boardmaker možete koristiti kao katalog gotovih simbola koje ćete kopirati, izrezivati, umnažati i ispisivati. Možete ga koristiti i kao svaki drugi program za crtanje, a nudi vam i gotove obrasce za izradu igara, šablone za izradu kartica i predložaka za komunikatore, slaganje nizova i još mnogo toga.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili pošaljite upit klikom na "Pošaljite upit".