Snoezelen

Neobično ime za neobično lijepo senzorno iskustvo

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća dva su nizozemska terapeuta osmislila neobično senzorno okruženje za rad s osobama s teškoćama i nazvali ga Snoezelen (''snuzlen''). Riječ je skovana od dviju nizozemskih riječi, snuffelen, što znači njuškati (istraživati) i doezelen, što znači drijemati.

Izvorno zamišljeno kao sigurno okruženje i mjesto opuštanja za osobe s teškoćama, ovaj multisenzorni prostor odmah je pokazao i mnoge druge prednosti.

Pored smanjenja nemira i napetosti, pokazalo se i kao okruženje koje stimulira reakcije na osjetilne podražaje, potiče komunikaciju, socijalnu interakciju, istraživanje i učenje.

Cilj Snoezelen senzorne sobe jest da osoba koja sobu koristi ima kontrolu i sama odlučuje u kojim aktivnostima želi sudjelovati, odnosno uvažene su individualne potrebe svake osobe, ali bez zadanih terapeutskih ciljeva.

Prošećite senzornom sobom Snoezelen:

Virtualna šetnja senzornom sobom Snoezelen (tema: Svemir)

Sjetimo se da postoji osam osjetilnih sustava: vid, sluh, njuh, okus, dodir, vestibularni i proprioceptivni sustav (kretanje i položaj u prostoru) te interoceptivni sustav koji nam pruža informacije o unutrašnjem stanju našega tijela. Snoezelen soba je osmišljena tako da stimulira sva ta osjetila.

Ovdje možete naći različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje i stimuliraju vid, optička vlakna koja oblikuju zastore ili stimuliraju osjetilo dodira kada ih se drži u rukama te projektore koji stvaraju zanimljive interaktivne prizore na zidovima, podovima ili stropu te privlače i zadržavaju pažnju. Osjetilo sluha stimulira glazba, zvukovi koji se mogu aktivirati određenim radnjama ili materijali različitih tekstura koji šuškaju i pucketaju na dodir.

Možete udobno se smjestiti u mekane naslonjače različitih oblika ili se baciti u bazen s lopticama i zamišljati da plivate. U bazenu s lopticama mogu se pokrenuti i vibracije, ugodna svjetlost može prosijavati s dna ili možete pokrenuti glazbu koja umiruje. Aktivirajte različite mirise koji bude sjećanja i osjećaje ugode, pogledajte prema gore u imitaciju oblaka ili se poigrajte interaktivnim panelom na zidu. Na tom panelu možete i izbaciti sve neugodne osjećaje tog dana i nitko se neće ljutiti. Mogućnosti je bezbroj!

Kome Snoezelen senzorna soba može pomoći?

Senzorna soba Snoezelen ne služi samo pasivno promatranje nabrojanih efekata, nego i za sudjelovanje u igri, kreiranje vlastitih igara i istraživanje. Oni koji ne mogu sudjelovati u multisenzornoj igri koristeći ruke ili noge, mogu koristiti upravljanje pogledom, pritiskanje sklopki i razne druge metode interakcije. Senzorna soba Snoezelen dostupna je i slijepim i slabovidnim osobama.

I na kraju, najvažnije je zapamtiti da ova soba ne postavlja ograničenja. Prikladna je za sve dobi i sve razine sposobnosti korisnika. Zato u nastavku donosimo samo neke primjere kod kojih multisenzorno okruženje Snoezelen može biti od velike koristi.

Senzorna soba Snoezelen i poremećaji iz spektra autizma

Poremećaji iz spektra autizma pokrivaju zaista široku lepezu teškoća i priča potpuno različitih pojedinaca. Senzorna soba Snoezelen (tj. multisenzorno okruženje), može se mijenjati i prilagođavati svakome od njih pa je po tome posebna i neprocjenjiva u radu i terapiji. Ne treba posebno naglašavati da kod osoba s poremećajima iz spektra autizma okruženje u kojemu se nalaze igra veliku i značajnu ulogu.

I hipo i hiperosjetljive osobe na senzorne podražaje u Snoezelen sobi mogu se osjećati ugodno; svjetlost, razina buke, boje - sve se to može mijenjati i prilagođavati. Kada je potrebno, senzorni se podražaji mogu ublažiti, kontrolirati i postepeno pojačavati, dok se u drugim slučajevima odabrani osjetilni podražaji mogu pojačati ili izolirati isključivši sve druge, kako bi osoba usmjerila pažnju na njih. Tako stvaramo sigurno okruženje za procjene, a kasnije i intervencije i rad s terapeutom u kojem djeca i odrasli neće osjećati napetost, strah ili nelagodu. Senzorna soba Snoezelen, dakle, nije samo okruženje, ona je i velika kolekcija alata za procjenu, terapiju, stimulaciju, igru i učenje.

Slikovni rezultat za site: snoezelen.info

Obrazac (checklistu) za procjenu senzorike koja se temelji na nacionalnim standardima Ujedinjenog Kraljevstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma možete preuzeti OVDJE.

Popis literature i znanstvenih radova o multisenzornom okruženju (Snoezelen) i poremećajima iz spektra autizma možete pronaći OVDJE.

Senzorna soba Snoezelen i intelektualne teškoće

Istraživanja govore o pozitivnim rezultatima nakon korištenja senzorne sobe Snoezelen u terapijskom pristupu. Terapija uz pomoć senzorne sobe Snoezelen značajno doprinosi smanjenju nepoželjnih i povećanju poželjnih ponašanja kod osoba s intelektualnim teškoćama. Poželjna ponašanja generaliziraju se i na njihovu svakodnevicu.

Senzorna soba Snoezelen i rad s poremećajima u ponašanju

Kod mnogih se osoba, kojima je teško nositi se s problemima i zahtjevima okoline, odgovori često manifestiraju kroz ispoljavanje emocija na načine koje društvo smatra neprihvatljivima. Različite su vrste nepoželjnih ponašanja, a osobe koje ih ispoljavaju često mogu predstavljati opasnost za sebe i druge.

Terapija za osobe s problemima u poremećajima u Snoezelen sobi, odvija se u umirujućem multisenzornom okruženju. Nasuprot tome, obloženi zidovi i strunjače na podovima tu su za one koji eventualno žele usmjeriti svoje negativne emocije, a da se pritom ne ozlijede.

Nekima će odgovarati i druge aktivnosti u kojima mogu izbaciti negativne emocije, poput interaktivnih panela na zidovima. Jedan je takav primjer „kardiozid“ u kojega se može udarati i koji potiče aktivnost za istodobno poboljšanje koordinacije i motoričkih funkcija, te usmjerenost na određeni zadatak.

Senzorna soba Snoezelen i radna terapija

U radnoj terapiji posebno dolazi do izražaja multifunkcionalnost Snoezelen senzorne sobe. Ona se s lakoćom prilagođava svakom pojedincu, od male djece do osoba treće životne dobi, te osobama s raznim motoričkim ili kognitivnim teškoćama. Ovaj multisenzorni prostor može se koristiti za procjene sposobnosti pojedinca, ali i za rad i rehabilitaciju.

U Snoezelen senzornoj sobi mogu se, na primjer, izvoditi jednostavne aktivnosti uz izbjegavanje senzornog preopterećenja, poput usmjeravanja pažnje na jedan zadatak ili vježbi poboljšanja pažnje i koncentracije. To se izvodi gašenjem sve druge opreme osim one s kojom se trenutno radi. Mogu se izvoditi i složenije aktivnosti, poput učenja tehnika samoregulacije ili izvođenja svakodnevnih zadataka.

Aktivnosti se s lakoćom mogu prilagođavati različitim potrebama radne terapije, npr. boje ili veličina predmeta za osobe koje imaju poteškoća s vidom, zvuk za osobe koje slabije čuju ili su osjetljive na glasne zvukove ili neke određene zvukove. Djeca mogu donijeti i svoje omiljene igračke koje mogu postati dio igre. Poticaj na neku aktivnost može biti i aktiviranje personaliziranog zvučnog ili svjetlosnog efekta u čemu puno pomažu projektori.

Slikovni rezultat za site: snoezelen.info

Senzorna soba Snoezelen i rana intervencija

U ranoj dobi veliku važnost ima primanje osjetilnih podražaja i učenja kroz igru. Pod utjecajem senzornih poticaja iz okoline stvaraju se sinapse među neuronima, što je važno za razumijevanje svijeta oko sebe, reagiranje na podražaje, razvoj osobnosti i donošenje odluka.

Kroz igru u senzornoj sobi Snoezelen razvijaju se motoričke vještine, uči se razumijevanje uzroka i posljedica, a procjena djeteta je neusporedivo lakša u ovakvom neformalnom okruženju. Ugodna atmosfera senzorne sobe Snoezelen smanjuje pritisak na dijete pa je lakše uočiti stvari koje bi možda prošle nezamijećene u formalnom okruženju ureda ili ordinacije.

Slikovni rezultat za site: snoezelen.info

Senzorna soba Snoezelen i demencija

Nedavna istraživanja pokazuju da Snoezelen senzorna soba ima potencijal umanjivanja osjećaja nemira i poboljšanja raspoloženja kod osoba s demencijom; učinkovitost je vidljiva u poboljšanju rezultata radne terapije, lakšeg snalaženja s percepcijom osjeta boli te povećanja uključenosti i socijalne interakcije što pozitivno utječe na kvalitetu života i njege korisnika.

U senzornim sobama osobe s demencijom mogu u sigurnom okruženju istraživati i stimulirati svih pet osjeta. U njima se osobe mogu smiriti ili stimulirati, ovisno o njihovim potrebama. Kombinacije svjetla, pokreta, glazbe i taktilnih objekata mogu potaknuti osjećaj ugodnosti i blagostanja, odagnati stres i bol i povećati koncentraciju osobe. Sve navedeno osobama s demencijom može olakšati pamćenje i komunikaciju. Postoji i mogućnost individualizacije senzorne sobe na način da se obogati poznatim predmetima iz svakodnevice, zanimljivim mirisima i teksturama, prirodnim materijalima, zvukovima i vizualnim podražajima.

Na ovom linku možete pročitati kako strukturirati senzornu sobu za osobe s demencijom: www.bit.ly/sensory-room-dementia-by-lesley-collier-ana-jakob.

Senzorna soba Snoezelen i ozljede mozga

Senzorna soba može poboljšati raspoloženje, povećati samopouzdanje i potaknuti osjećaj blagostanja, ne samo kod osoba s demencijom, već i kod osoba koje su pretrpjele ozljede mozga ili pate od kronične boli.

Ovdje se senzorne sobe koriste na više načina; za stvaranje ugodnog i sigurnog terapijskog okruženja ili za poticanje osjetila vizualnim, auditivnim, taktilnim i olfaktornim podražajima. Senzorna soba Snoezelen idealno je mjesto i za učenje novih komunikacijskih tehnika i svih oblika terapije senzornom integracijom.

Pri osmišljavanju senzorne sobe u svrhu rehabilitacije treba paziti na inkluzivnost. Potrebno je dobro razmisliti jesu li njezini sadržaji dostupni svima; osobama koje se kreću bez teškoća, osobama koje su u kolicima i osobama koje se kreću uz pomoć hodalice. Raspored u Snoezelen sobi mora biti takav da se korisnike može podignuti i sigurno prenijeti, te da se svugdje mogu udobno i sigurno smjestiti. Moraju imati jednostavan pristup opremi, dobro vidjeti sve elemente senzorne sobe te ih bez teškoća koristiti.

Slikovni rezultat za site: snoezelen.info

Od velike koristi kod osoba koje se oporavljaju nakon ozljede mozga mogu biti posebno osmišljene aktivnosti za vježbanje kognitivnih sposobnosti koje uključuju rješavanje problema, donošenje odluka, koordinaciju ruke i oka, koncentraciju, pamćenje, usmjerenu pažnju, prepoznavanje različitih predmeta i pronalaženje riječi. Za razvijanje mišićne snage, stiska ili različitih pokreta mogu se koristiti i manji interaktivni predmeti ili igre koje se mogu lako prenositi i koristiti u različitim pozicijama.

Kako do senzorne sobe?

E-Glas će Vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva Vaša pitanja. Također, E-Glas Vam nudi BESPLATNO savjetovanje i uslugu 3D dizajna senzorne sobe u vašoj školi, centru ili domu.

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite Vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665.

Saznajte kako do senzorne sobe u 7 koraka!

Pogledali ste video "Kako do senzorne sobe u 7 koraka" i želite odmah riješiti prvi i drugi korak koji su opisani u videu? Sve što trebate jest kliknuti na "Zatražite ponudu", nakon toga ispuniti naš obrazac i mi ćemo Vas kontaktirati.