Starije osobe

Osobe treće životne dobi osjetljiva su skupina ljudi koja se mora nositi s raznim promjenama koje se u tom životnom periodu događaju. Iako je starenje normalan fiziološki proces, u ovom se razdoblju ipak javlja slabljenje tjelesnih funkcija te se povećava rizik obolijevanja od nekih bolesti.

Slikovni rezultat za site: abilia elderly

Navedeno može ograničiti starije osobe u njihovom svakodnevnom funkcioniranju, posebice s obzirom na to da mnoge starije osobe žive same, bez pomoći bračnog partnera ili obitelji.

Asistivna tehnologija im može pomoći da vode neovisan i ispunjen život.

Servus

Pametni sustav Servus starijim osobama pomaže na način da umjesto njih obavlja različite funkcije u domu. Na primjer, ako je osobama zbog drhtavih ruku ili premalih tipki na daljinskom upravljaču teško upravljati televizijom, klima-uređajem i sl., mogu zadati Servusu glasovnu naredbu i on će to učiniti umjesto njih. Dovoljno je da osoba kaže „Servus, upali TV.“, „Kanal 3“ ili „Tiše“ i Servus će to učiniti.

Servus starijim osobama omogućuje i korištenje telefona ili otvaranje vrata putem glasa, može ih podsjetiti da moraju uzeti lijek u određeno vrijeme, a u slučaju pada senzor će aktivirati poziv prema prijatelju, obitelji ili hitnoj službi kako bi pomoć stigla u najkraćem mogućem vremenu. Kako bi se osobe osjećale sigurnije u vlastitom domu, Servus nudi mogućnost aktiviranja alarma prilikom požara ili poplave. Uz Servus cijela obitelj može biti bezbrižna, a osobe treće životne dobi sigurnije, samostalnije i zadovoljnije.

Abilia upravljačke jedinice

Upravljačke jedinice su uređaji koji osobama olakšavaju upravljanje ostalim uređajima u okolini. Pomoću njih osoba može jednim uređajem ili sklopkom upravljati televizijom, svjetlima, kuhinjskim uređajima, telefonom i sl. Andromeda Socket nudi mogućnost bežičnog upravljanja kućanskim uređajima, dok je Control Medi Multi odašiljač koji savršeno odgovara obliku ruke te zahtijeva tek lagani pritisak prsta, a može naučiti signale iz gotovo svih daljinskih upravljača na svijetu. Big Jack IR-6SP je veliki odašiljač na koji je moguće spojiti do 6 sklopki i na taj način upravljati televizijom, svjetlima, stereo-uređajem, telefonom, alarmom i igračkama. 

Slikovni rezultat za site: abilia elderly

Abilia Emfit alarmi

Emfit alarmi osmišljeni su kako bi članove obitelji ili osoblje u ustanovi obavijestili ukoliko osoba ima epileptički napadaj, napusti krevet bez pratnje ili napusti krevet i ne uspije se vratiti u određenom vremenu. Emfit Epilepsy Alarm je alarm koji registrira svaki napad epilepsije osobe koja leži u krevetu, a ujedno i snima toničko-kloničke napadaje koji traju određeno vrijeme. Emfit SafeBed Alarm se aktivira kad god osoba napusti krevet i ne uspije se vratiti u određenom vremenu, a Emfit SafeFloor Alarm je posebno dizajniran za osobe koje ne bi trebale napustiti krevet ili stan bez pratnje, poput osoba koje pate od demencije.

Senzorna soba

Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe.

Slikovni rezultat za site: snoezelen.info dementia

U senzornim sobama osobe s demencijom mogu u sigurnom okruženju istraživati i stimulirati svih pet osjeta. U njima se osobe mogu smiriti ili stimulirati, ovisno o njihovim potrebama. Kombinacije svjetla, pokreta, glazbe i taktilnih objekata mogu potaknuti osjećaj ugodnosti i blagostanja, odagnati stres i bol i povećati koncentraciju osobe. Sve navedeno osobama s demencijom može olakšati pamćenje i komunikaciju. Postoji i mogućnost individualizacije senzorne sobe na način da se obogati poznatim predmetima iz svakodnevice, zanimljivim mirisima i teksturama, prirodnim materijalima, zvukovima i vizualnim podražajima.

Slikovni rezultat za snoezelen dementia

Senzorna soba može poboljšati raspoloženje, povećati samopouzdanje i potaknuti osjećaj blagostanja, ne samo kod osoba s demencijom, već i kod osoba koje su pretrpjele ozljede mozga ili pate od kronične boli.

Cilj senzorne stimulacije je smanjiti anksioznost i depresiju, povećati uživanje u svakodnevnom životu i olakšati starijim osobama socijalnu interakciju s najbližim osobama u njihovoj okolini, čime se podiže kvaliteta života, kako starijih osoba, tako i cijele njihove obitelji.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".

 

 

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379

E-mail: info@eglas.hr 

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Pratite novosti na našoj facebook stranici.

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379
E-mail: info@eglas.hr

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Dozvole

 

Pratite novosti na našoj facebook stranici.

0