Starije osobe

Osobe treće životne dobi osjetljiva su skupina ljudi koja se mora nositi s raznim promjenama koje se u tom životnom periodu događaju. Iako je starenje normalan fiziološki proces, u ovom se razdoblju ipak javlja slabljenje tjelesnih funkcija te se povećava rizik obolijevanja od nekih bolesti.

Navedeno može ograničiti starije osobe u njihovom svakodnevnom funkcioniranju, posebice s obzirom na to da mnoge starije osobe žive same, bez pomoći bračnog partnera ili obitelji.

Asistivna tehnologija im može pomoći da vode neovisan i ispunjen život.

Abilia upravljačke jedinice

Upravljačke jedinice su uređaji koji osobama olakšavaju upravljanje ostalim uređajima u okolini. Pomoću njih osoba može jednim uređajem ili sklopkom upravljati televizijom, svjetlima, kuhinjskim uređajima, telefonom i sl. Andromeda Socket nudi mogućnost bežičnog upravljanja kućanskim uređajima, dok je Control Medi Multi odašiljač koji savršeno odgovara obliku ruke te zahtijeva tek lagani pritisak prsta, a može naučiti signale iz gotovo svih daljinskih upravljača na svijetu. Big Jack IR-6SP je veliki odašiljač na koji je moguće spojiti do 6 sklopki i na taj način upravljati televizijom, svjetlima, stereo-uređajem, telefonom, alarmom i igračkama. 

 

Abilia Emfit alarmi

Emfit alarmi osmišljeni su kako bi članove obitelji ili osoblje u ustanovi obavijestili ukoliko osoba ima epileptički napadaj, napusti krevet bez pratnje ili napusti krevet i ne uspije se vratiti u određenom vremenu. Emfit Epilepsy Alarm je alarm koji registrira svaki napad epilepsije osobe koja leži u krevetu, a ujedno i snima toničko-kloničke napadaje koji traju određeno vrijeme. Emfit SafeBed Alarm se aktivira kad god osoba napusti krevet i ne uspije se vratiti u određenom vremenu, a Emfit SafeFloor Alarm je posebno dizajniran za osobe koje ne bi trebale napustiti krevet ili stan bez pratnje, poput osoba koje pate od demencije.

Senzorna soba

Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe.

Slikovni rezultat za site: snoezelen.info dementia

U senzornim sobama osobe s demencijom mogu u sigurnom okruženju istraživati i stimulirati svih pet osjeta. U njima se osobe mogu smiriti ili stimulirati, ovisno o njihovim potrebama. Kombinacije svjetla, pokreta, glazbe i taktilnih objekata mogu potaknuti osjećaj ugodnosti i blagostanja, odagnati stres i bol i povećati koncentraciju osobe. Sve navedeno osobama s demencijom može olakšati pamćenje i komunikaciju. Postoji i mogućnost individualizacije senzorne sobe na način da se obogati poznatim predmetima iz svakodnevice, zanimljivim mirisima i teksturama, prirodnim materijalima, zvukovima i vizualnim podražajima.

Slikovni rezultat za snoezelen dementia

Senzorna soba može poboljšati raspoloženje, povećati samopouzdanje i potaknuti osjećaj blagostanja, ne samo kod osoba s demencijom, već i kod osoba koje su pretrpjele ozljede mozga ili pate od kronične boli.

Cilj senzorne stimulacije je smanjiti anksioznost i depresiju, povećati uživanje u svakodnevnom životu i olakšati starijim osobama socijalnu interakciju s najbližim osobama u njihovoj okolini, čime se podiže kvaliteta života, kako starijih osoba, tako i cijele njihove obitelji.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".