PODD softver

Što je PODD? 

PODD (Pragmatic Organisation Dynamic Display) je knjiga ili uređaj koji sadrže simbole i riječi koji korisnicima s komunikacijskim teškoćama služe kao podrška u komunikaciji s njihovim komunikacijskim partnerima, kao što su skrbnici, obitelj, prijatelji i stručnjaci. PODD je zapravo primjer potpomognute komunikacije, a razvila ga je logopedica Gayle Porter. PODD mogu koristiti svi kojima je potrebna podrška u komunikaciji, bilo da se radi o razumijevanju jezika ili njegovoj ekspresiji. Osmišljen je na način da se može personalizirati za korisnike različite dobi.

Slikovni rezultat za podd INCLUSIVE direct access templates

Što znači PODD?

  • pragmatičan – način na koji jezik koristimo u socijalnoj komunikaciji, sa svrhom
  • organizacijski – riječi i simboli posloženi su po nekom logičnom slijedu i na sustavan način
  • dinamički prikaz – odabirom stranice osobi je dostupan potreban rječnik

PODD je način organizacije rječnika s riječima i simbolima u komunikacijskoj knjizi ili uređaju koji ima mogućnost reprodukcije govora. Cilj PODD-a je osigurati osobi lako i praktično korištenje rječnika u različitim situacijama, razgovarajući o raznim temama. Odabir riječi i simbola u PODD-u moguće je putem pokazivača miša, pogledom, dodirom ili kombinacijom ovih metoda.

Ovisno u situaciji u kojoj se nalazimo, koristit ćemo prikladne geste, izraze lica, fraze, riječi ili čak pisanje. Na isti način osoba s komunikacijskim teškoćama može koristiti različite metode komunikacije, uključujući PODD, ovisno o tome što im se u tom trenutku čini najprikladnije.

PODD Communication Books: Direct Access Templates

Ovaj sveobuhvatni resurs pruža detaljne informacije i niz predložaka za podršku u izradnji i korištenju PODD komunikacijskih knjiga. Stručnjacima u praksi nudi niz smjernica za izradu komunikacijske knjige te opis sveobuhvatnih strategija koje omogućuju korištenje ovog sustava komunikacije u svakodnevnom životu djeteta – kod kuće, u školi i zajednici.

Ovaj softver namijenjen je osobama koje pružaju podršku djeci koja tek započinju s učenjem kako komunicirati pomoću simbola (piktograma, grafičkih simbola, pisanih riječi). Terapeuti, učitelji i roditelji imaju pristup materijalima koji će biti od velike pomoći njihovim korisnicima, djeci i mladim osobama.

Slikovni rezultat za podd INCLUSIVE

Što sve softver sadrži?

  • predloške za izradu 14 različitih PODD komunikacijskih knjiga (od jednostavne uporabe do kompleksnih rečenica), osmišljenih za djecu koja koriste izravno pokazivanje rukom, prstom ili pokazivačem (iako ih je moguće i prilagoditi na način da komunikacijski partner pomogne djetetu skeniranjem opcija)
  • knjiga koju je napisala Gayle Porter pod nazivom „Pragmatic Organisation Dynamic Displays communication books“ koja pruža pregled teoretske podloge i značaja komunikacijskih knjiga, ali i strategije za poučavanje korištenja komunikacijske knjige

Sve predloške moguće je individualizirati pomoću softvera Boardmaker.

Što je na CD-ima?

  • CD 1 – knjiga u PDF formatu („Pragmatic Organisation Dynamic Display (PODD) communication books“), koraci za odabir i prilagodbu predložaka, ideje za rječnik, predlošci za PODD knjige s jednostavnim i kompleksnim funkcijama, glavna datoteka s bojama u Boardmaker formatu
  • CD 2 – predlošci za komunikacijske knjige na 2 stranice s 40 sržnih riječi, 70 proširenih sržnih riječi i više od 100 kompleksnih sintaksa
  • CD 3 – predlošci za komunikacijske knjige na 2 stranice (s bočnim pločama), s 36 sržnih riječi, 48 proširenih sržnih riječi i više od 90 kompleksnih sintaksa

PODD Communication Books: Alternative Access Templates

Softver koji sadrži predloške za alternativni pristup riječima i simbolima u komunikacijskim knjigama prvenstveno je namijenjen osobama koje imaju motoričke teškoće zbog kojih im je teško precizno pokazati riječi u komunikacijskoj knjizi i za osobe koje mogu vidjeti simbole i upravljati vizualnom složenosti cijele stranice kako bi pronašli simbol koji im je potreban.

U ovom softveru sadržana su 22 predloška koja omogućuju alternativni pristup, a olakšavaju korištenje komunikacijske knjige osobama koje imaju mogućnost upravljanja pogledom, kojima je potrebna podrška komunikacijskog partnera u skeniranju opcija i osobama kojima korištenje komunikacijske knjige može olakšati kodiranje bojama.

Slikovni rezultat za podd INCLUSIVE

 

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".