Intelektualne teškoće

Intelektualne teškoće (IT) definiraju se kao značajno ograničenje u životu pojedinca, a karakterizirane su bitno ispodprosječnim intelektualnim funkcioniranjem i odstupanjem u dvije ili više adaptivnih vještina, kao što su briga o sebi, komunikacija, socijalne vještine, funkcionalna akademska znanja, slobodno vrijeme i dr.

Intelektualne teškoće nastaju prije 18. godine života i traju cijeli život.

Uzrok intelektualnih teškoća nije uvijek poznat, ali poznato je da na njihovu pojavu mogu utjecati genetski i okolišni čimbenici. Također, IT se često javljaju zajedno s nekim genetskim sindromima kao što je sindrom Down.

Osobe s intelektualnim teškoćama međusobno se razlikuju u količini i opsegu podrške koja im je potrebna za funkcioniranje u svakodnevnom životu. Također, neke osobe s intelektualnim teškoćama mogu imati pridružene teškoće u motoričkom funkcioniranju ili u jezično-govornim razvoju. S obzirom na to, podršku u svakodnevnom životu osobama s intelektualnim teškoćama mogu pružiti asistivna tehnologija i uređaji za potpomognutu komunikaciju.

Osobama s intelektualnim teškoćama komunikaciju mogu olakšati jednostavni komunikatori, kao što su QuickTalker ili GoTalk, ali i komunikacijski softveri kao što su Communicator 5  ili Grid 3. Navedene softvere moguće je koristiti uz pomoć sklopki ili uz pomoć komunikacije pogledom.

Pristup računalu bit će lakši uz korištenje žiroskopskog miša Quha Zono ili Trackball uređaja.

Tipkovnica Clevy, koju prati i Clevy računalni miš, idealna je za djecu i početno korištenje tipkovnice. ABC Maestro softver osmišljen je kako bi čitanje i pisanje djeci bilo zabavno, a s obzirom da sadrži mogućnost individualizacije postavki i da svojim korisnicima pruža podršku prilikom korištenja, prikladan je i za djecu s intelektualnim teškoćama.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".