Senzorna soba

Idealno rješenje za osobe sa senzornim teškoćama

Što je senzorna soba?

Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe.

To su primarno prostori koji smiruju i kod osobe stvaraju osjećaj sigurnosti, ali se jednako koriste i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja što dovodi do konačnog cilja senzorne sobe - poboljšanja kvalitete života osobe. Senzorne sobe omogućuje osobama koje zbog teškoća u senzornom funkcioniranju ne mogu slobodno istraživati svijet, da u sigurnom i zaštićenom okruženju uče i stječu iskustva. Od svih vrsta senzornih soba na našim prostorima, najpoznatija je senzorna soba Snoezelen.

Pogledajte kratki video o senzornoj sobi Snoezelen i mogućnostima koje ona nudi za Vas!

Na koji način funkcionira senzorna soba?

Senzorne sobe omogućuju osobama koje zbog teškoća u senzornom funkcioniranju ne mogu slobodno istraživati svijet, da u sigurnom i zaštićenom okruženju uče i stječu iskustva.

Senzorna stimulacija svih osjetila može se jednostavno kontrolirati; može se povećavati ili umanjivati, može se usredotočiti na jedan osjetilni sustav ili se istodobno može raditi na dva ili više osjetilnih sustava.

Terapeut može koristiti različite aktivnosti koje osobi predstavljaju izazov, ali koje i dalje mogu uspješno svladati. Aktivnosti se biraju kako bi odgovarale individualnim potrebama svakog korisnika. To mogu biti zabavna i opuštajuća istraživanja senzorne sobe u kojima se korisniku daje autonomija odabira aktivnosti ili može biti pristup u kojem je senzorna soba alat za postizanje specifičnih i mjerljivih edukacijsko-rehabilitacijskih ciljeva.

Ovo su najčešći benefiti senzornih soba:

kod djeteta stvaraju osjećaj sigurnosti i smiruju ga

potiču na učenje

pospješuje koncentraciju

unaprijeđuju komunikacijske vještine

sprječavaju česte i nagle promjene raspoloženja te nepoželjna ponašanja

poboljšavaju kvalitetu života djece

poboljšavaju samokontrolu

Kako senzorna soba izgleda i što se u njoj nalazi?

Soba je opremljena mekanim zidnim oblogama i podom. Sadrži komplet opreme od različitih elemenata. U senzornoj sobi mogu se instalirati brojni elementi - ovisno o potrebama ustanove, škole ili centra. Od mnoštva elemenata izdvojili smo one koji su najčešći:

Svjetlosni projektor koji preko rotirajućeg diska stvara uvećane slike na zidu. On stvara prelijepe i zanimljive projekcije u sobi (prelijevanje boja, „morsko dno“ i sl.)

Rotirajuća „disko“ kugla koja se koristi u kombinaciji s izvorom svjetlosti u boji te stvara posebne svjetlosne efekte (npr. točkastu svjetlost po cijeloj prostoriji koja se „vrti“, „ljulja“ i mijenja boje).

Reflektor koji je izvor svjetlosti s rotirajućim diskom u četiri osnovne boje.


Snop svijetlećih optičkih vlakana koja mijenjaju boju, mogu se savijati, prekrivati tijelo, itd.

Interaktivne tube s mjehurićima i lopticama. Tube su ispunjene vodom i mjehurići guraju loptice unutar cijevi. Svjetlost u tubama mijenja se spontano ili preko prekidača koji dijete kontrolira. Na ovaj način dijete uči boje, prostorne i uzročno-posljedične odnose.

Bazen s lopticama koji daje mogućnost primanja senzornih podražaja po cijelome tijelu.

Folije poput ogledala - pojačavaju efekte ostale opreme.

Raspršivač arome za aromaterapiju s eteričnim uljima koji sobu ispunjava ugodnim mirisima.

Vibrirajuća muzička fotelja koja je mekana, a u njoj se nalazi zvučnik. Ova fotelja pruža višestruku stimulaciju jer ležeći na njoj tijelo korisnika dobiva vibracije u ritmu, sluša muziku te dolazi do senzornog iskustva

Trampolin s držačem koji je pogodan i za veoma malu djecu.

Jastuk - podloga, izuzetno popularna za opuštanje, za udobni smještaj djeteta i terapeuta.

Razni masažeri koji se koriste za stimulaciju osjetila za ravnotežu, vježbe ravnoteže; sadrži i loptice za duboku stimulaciju.

UV-lampa koja osvjetljava dijelove prostorije UV-svjetlošću, uz nju se koriste štapići od pleksiglasa različite debljine i boje za konstruiranje, kotrljanje i udaranje ritma.

Kome senzorna soba može pomoći?

Senzorna soba najviše može pomoći osobama s:

  • poremećajem senzorne integracije
  • poremećajima iz spektra autizma
  • poremećajima u ponašanju
  • ozljedama mozga koje kreću s rehabilitacijom
  • demencijom

Na našim prostorima senzorne sobe najčešće koriste u radu s djecom s teškoćama, a u zapadnim zemljama često se koriste i u domovima za starije i nemoćne osobe.

Cilj senzorne stimulacije je smanjiti anksioznost i depresiju, povećati uživanje u svakodnevnom životu i olakšati starijim osobama socijalnu interakciju s najbližim osobama u njihovoj okolini, čime se podiže kvaliteta života, kako starijih osoba, tako i cijele njihove obitelji.

 

Što senzorna soba omogućuje?

Senzorna soba omogućuje djetetu učiti i napredovati kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Dijete postaje slobodnije i otvorenije te lakše prihvaća drugačije i primjerenije načine ponašanja te odgovarajuće reakcije.

Ovdje terapeut može koristiti različite zabavne aktivnosti koje djetetu predstavljaju stalni izazov (ali koje ono može uspješno svladati). Tako se djetetovo ponašanje s vremenom počinje manifestirati i izvan sobe (npr. kod kuće, u školi i u drugim okruženjima). Zato je uz terapeute važna i podrška roditelja.

E-glas nakon instalacije sobe, osigurava i edukaciju o korištenju senzorne sobe (ovisno o specifičnim potrebama ustanove) i o održavanju opreme.

Pogledajte kako smo pomogli V. osnovnoj školi u Bjelovaru u opremanju senzorne sobe.


Senzorna soba u OŠ Pećine (Rijeka) na Odjelu za djecu s oštećenjem vida.

Kolika je cijena opremanja senzorne sobe?

Cijena opremanja senzorne sobe ovisi o količini elemenata u sobi. Cijena se formira nakon što se utvrde potrebe Vaše ustanove, centra ili doma.

Omogućujemo i opciju (postepenog) nadograđivanja senzorne sobe prema Vašim potrebama i (trenutnim) mogućnostima. Ukoliko želite senzornu sobu, ali trenutno niste u mogućnosti potpuno ju opremiti, slobodno nam se javite i savjetovat ćemo vas s kojim elementima možete početi u opremanju vaše senzorne sobe.

Savjetovanje i 3D dizajn senzorne sobe nudimo BESPLATNO i neobvezujuće.

 

Kako do senzorne sobe?

E-Glas će Vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva Vaša pitanja. Senzornu sobu omogućujemo i pravnim i fizičkim osobama.

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite Vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665.

P.S. Pogledali ste video "Kako do senzorne sobe u 7 koraka" i želite odmah riješiti prvi i drugi korak (koji su opisani u videu)? Sve što trebate jest kliknuti na "Zatražite ponudu", nakon toga ispuniti naš obrazac i mi ćemo Vas kontaktirati.

Riješite prvi i drugi korak već danas!  Kliknite na "Zatražite ponudu" , nakon toga ispunite obrazac i mi ćemo Vas konaktirati.

 

Naši partneri:

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379
E-mail: info@eglas.hr

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Dozvole

 

Pratite novosti na našoj facebook stranici.

0