Senzorna soba

Idealno rješenje za osobe sa senzornim teškoćama

Što je senzorna soba?

Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe.

Koju senzornu sobu odabrati?

Dvije su osnovne vrste senzornih soba koje se razlikuju po svojoj namjeni i vrsti rada koja se u njima provodi.

Za rad na ciljanim područjima s djecom s teškoćama senzorne integracije (koje se često javljaju kao dio poremećaja iz spektra autizma, ali mogu se javiti i neovisno od drugih razvojnih teškoća) senzorne su sobe organizirane tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. Ove senzorne sobe su kabineti za senzornu integraciju.

Terapeut planira kako će koristiti pojedini element te prilagođava aktivnosti ovisno o sposobnostima i potrebama djeteta. Primjer jednog od nezaobilaznih elemenata u ovoj vrsti senzornih soba je bazen s lopticama. Bazen s lopticama pruža djetetu mnogo različitih podražaja - taktilnih, zvučnih i vizualnih te dijete tako može zadovoljiti svoje senzorne potrebe i shodno bolje regulirati svoje ponašanje. Zahvaljujući tome, dijete je spremnije učiti tako da terapeut može iskoristiti situaciju u bazenu za rad na edukacijsko-rehabilitacijskim ciljevima kao što su usvajanje boja, brojanje, koordinacija ruku, suradnja u igri i mnogi drugi. 

Druga vrsta senzorne sobe je Snoezelen čiji naziv neobični naziv dolazi od nizozemskih riječi snuffelen, što znači njuškati (istraživati) i doezelen, što znači drijemati. Drugim riječima, svrha ovakve senzorne sobe je dati osobama sigurno okruženje za opuštanje te ih potaknuti na interakciju s okolinom.

Snoezelen nudi korisnicima mnoštvo višeosjetilnih podražaja - boje, mirise, vibracije, zvukove i mnoge druge. Jedan od omiljenih elemenata snoezelena je Bubble Tube svjetiljka, svjetiljka koja kombinira boje i mjehuriće te tako hvata i održava pažnju korisnika. Kako bi svaki korisnik mogao samostalno podesiti dinamiku i boju Bubble Tube svjetiljke bez obzira na svoje  motoričko, intelektualno i perceptivno funkcioniranje razvijeni su različiti prateći uređaji pa se tako svjetiljkom može upravljati dodirnikom, sklopkama ili glasom. Nije samo Bubble Tube svjetiljka tako prilagođena, svaki od elemenata zadovoljava visoke kriterije pristupačnosti tako da i korisnik s osnovnim sposobnostima može napraviti veliki utjecaj na svoju okolinu.

To su primarno prostori koji smiruju i kod osobe stvaraju osjećaj sigurnosti, ali se jednako koriste i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja što dovodi do konačnog cilja senzorne sobe - poboljšanja kvalitete života osobe. Ove sobe omogućuje osobama koje zbog teškoća u senzornom funkcioniranju ne mogu slobodno istraživati svijet, da u sigurnom i zaštićenom okruženju uče i stječu iskustva

Pogledajte kratki video o senzornoj sobi Snoezelen i mogućnostima koje ona nudi za Vas!

Na koji način funkcionira senzorna soba?

Kabineti za senzornu integraciju i Snoezelen sobe omogućuju osobama koje zbog teškoća u senzornom funkcioniranju ne mogu slobodno istraživati svijet, da u sigurnom i zaštićenom okruženju uče i stječu iskustva.

Senzorna stimulacija svih osjetila može se jednostavno kontrolirati; može se povećavati ili umanjivati, može se usredotočiti na jedan osjetilni sustav ili se istodobno može raditi na dva ili više osjetilnih sustava.

Terapeut može koristiti različite aktivnosti koje osobi predstavljaju izazov, ali koje i dalje mogu uspješno svladati. Aktivnosti se biraju kako bi odgovarale individualnim potrebama svakog korisnika. To mogu biti zabavna i opuštajuća istraživanja senzorne sobe (Snoezelen) u kojima se korisniku daje autonomija odabira aktivnosti ili može biti pristup u kojem je senzorna soba alat za postizanje specifičnih i mjerljivih edukacijsko-rehabilitacijskih ciljeva (kabinet za senzornu integraciju).

Ovo su najčešći benefiti senzornih soba:

kod djeteta stvaraju osjećaj sigurnosti i smiruju ga

potiču na učenje

pospješuje koncentraciju

unaprijeđuju komunikacijske vještine

sprječavaju česte i nagle promjene raspoloženja te nepoželjna ponašanja

poboljšavaju kvalitetu života djece

poboljšavaju samokontrolu

Kako senzorna soba izgleda i što se u njoj nalazi?

Soba je opremljena mekanim zidnim oblogama i podom. Sadrži komplet opreme od različitih elemenata. U senzornoj sobi mogu se instalirati brojni elementi - ovisno o potrebama ustanove, škole ili centra. Od mnoštva elemenata izdvojili smo one koji su najčešći:

Svjetlosni projektor koji preko rotirajućeg diska stvara uvećane slike na zidu. On stvara prelijepe i zanimljive projekcije u sobi (prelijevanje boja, „morsko dno“ i sl.). Ovaj element služi za pasivnu manipulaciju te se češće koristi u Snoezelen senzornim sobama za opuštanje.

Rotirajuća „disko“ kugla koja se koristi u kombinaciji s izvorom svjetlosti u boji te stvara posebne svjetlosne efekte (npr. točkastu svjetlost po cijeloj prostoriji koja se „vrti“, „ljulja“ i mijenja boje).

Snop svijetlećih optičkih vlakana koja mijenjaju boju, mogu se savijati, prekrivati tijelo, itd. Češće su prisutan element u sobama za opuštanje - Snoezelen sobama.

Interaktivne tube s mjehurićima i lopticama. Tube su ispunjene vodom i mjehurići guraju loptice unutar cijevi. Svjetlost u tubama mijenja se spontano ili preko prekidača koji dijete kontrolira. Na ovaj način dijete uči boje, prostorne i uzročno-posljedične odnose.

Bazen s lopticama koji daje mogućnost primanja senzornih podražaja po cijelome tijelu te je nezaobilazan element u kabinetima za senzornu integraciju.

Vibrirajuća glazbena fotelja koja je mekana, a u njoj se nalazi zvučnik. Ova fotelja pruža višestruku stimulaciju jer sjedeći na njoj tijelo korisnika dobiva vibracije u ritmu, sluša muziku te dolazi do senzornog iskustva.

Trampolin s držačem koji je pogodan i za veoma malu djecu. Koristi se u kabinetima za senzornu integraciju kao izvrstan izvor stimulacije vestibularnog sustava.

Razne terapijske ljuljačke neizostavan su element kabineta za senzornu integraciju. Koriste se za stimulaciju vestibularnog sustava, a njihov izgled ovisi o potrebama i teškoćama korisnika kabineta.

Otežani prsluci koriste se u kabinetima za senzornu integraciju i Snoezelen sobama kako bi korisnicima pružili dobru proprioceptivnu stimulaciju. Njihova težina iznosi 10 posto od težine korisnika.

Zid za penjanje, ali i kosine razinih vrsta, česti su i bitni elementi u kabinetima senzorne integracije. 

Kome senzorna soba može pomoći?

Senzorna soba najviše može pomoći osobama s:

  • poremećajem senzorne integracije
  • poremećajima iz spektra autizma
  • ADHD-om
  • motoričkim teškoćama
  • demencijom

Na našim prostorima senzorne sobe se najčešće koriste u radu s djecom s teškoćama (i to najčešće kabineti za senzornu integraciju), a u zapadnim zemljama često se koriste i u domovima za starije i nemoćne osobe  (Snoezelen sobe).

Što senzorna soba omogućuje?

Senzorna soba omogućuje djetetu učiti i napredovati kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Dijete postaje slobodnije i otvorenije te lakše prihvaća drugačije i primjerenije načine ponašanja te odgovarajuće reakcije.

Ovdje terapeut može koristiti različite zabavne aktivnosti koje djetetu predstavljaju stalni izazov (ali koje ono može uspješno svladati). Tako se djetetovo ponašanje s vremenom počinje manifestirati i izvan sobe (npr. kod kuće, u školi i u drugim okruženjima). Zato je uz terapeute važna i podrška roditelja.

E-glas nakon instalacije sobe, osigurava i edukaciju o korištenju senzorne sobe (ovisno o specifičnim potrebama ustanove) i o održavanju opreme.

Pogledajte kako smo pomogli V. osnovnoj školi u Bjelovaru u opremanju senzorne sobe.


Senzorna soba u OŠ Pećine (Rijeka) na Odjelu za djecu s oštećenjem vida.

Kolika je cijena opremanja senzorne sobe?

Cijena opremanja senzorne sobe ovisi o količini elemenata u sobi. Cijena se formira nakon što se utvrde potrebe ustanove, centra ili doma.

Omogućujemo i opciju (postepenog) nadograđivanja senzorne sobe prema potrebama i (trenutnim) mogućnostima. Ukoliko želite senzornu sobu, ali trenutno niste u mogućnosti potpuno ju opremiti, slobodno nam se javite i savjetovat ćemo vas s kojim elementima možete početi u opremanju vaše senzorne sobe.

Savjetovanje i 3D dizajn senzorne sobe nudimo BESPLATNO i neobvezujuće.

 

Kako do senzorne sobe?

E-Glas će vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva vaša pitanja. Senzornu sobu omogućujemo i pravnim i fizičkim osobama.

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665.

P.S. Pogledali ste video "Kako do senzorne sobe u 7 koraka" i želite odmah riješiti prvi i drugi korak (koji su opisani u videu)? Sve što trebate jest kliknuti na "Zatražite ponudu", nakon toga ispuniti naš obrazac i mi ćemo vas kontaktirati.

Riješite prvi i drugi korak već danas!  Kliknite na "Zatražite ponudu" , nakon toga ispunite obrazac i mi ćemo Vas konaktirati.

 

Naši partneri: