Poremećaji iz spektra autizma

Izazov komunikacije

Sve je lakše uz malu pomoć

Osobe kojima je dijagnosticiran neki od poremećaja iz spektra autizma suočit će se s mnogim izazovima na gotovo svim područjima života. Uz malu pomoć asistivne tehnologije možemo pojednostaviti odgovore na zahtjeve okoline, ublažiti nepoželjna ponašanja te doprinijeti zdravijem, sretnijem i kvalitetnijem životu vaše djece.

Pravi alati iskorišteni na ispravan način neprocjenjiv su saveznik u podizanju kvalitete života, poput uključivanja u život obitelji i zajednice, stjecanja i njegovanja prijateljskih i društvenih veza, izražavanja vlastitih želja i potreba te razvoja znanja i vještina.

Komunikatori, softveri za potpomognutu komunikaciju i uređaji koji olakšavaju pristup računalu samo su neki od alata koji vam mogu pomoći pri svladavanju komunikacijskih poteškoća, te olakšati potragu za kvalitetnim edukativnim, ali i zabavnim materijalima za razvoj i učenje za djecu i odrasle.

Nepoželjno ponašanje

Djecu s autizmom često karakteriziraju nepoželjna ponašanja koja mogu biti produkt nemogućnosti izražavanja emocija i potreba. Takva ponašanja mogu biti znak da vam dijete pokušava nešto važno reći. Dijete se, na primjer, može početi nepoželjno ponašati u svom pokušaju da pobjegne od bučne ili neugodne okoline.

U tom slučaju treba pokušati posvijestiti uzrok problema i poučiti dijete vještinama pomoću kojih će zamijeniti problematično ponašanje društveno prihvatljivom komunikacijom ili vještinom.

Društvena interakcija

Neke osobe s autizmom naizgled nisu zainteresirane ili sposobne uočiti i interpretirati komunikacijske i druge signale u socijalnoj interakciji. Jedan od najtežih aspekata autizma može biti gledanje voljenoga djeteta, sestre, brata ili unuka koji teško uspostavlja i održava vezu s drugima.

Pričanje priča, stvaranje dijaloga ili oponašanje društvenih situacija može pomoći osobama s autizmom u povezivanju s obitelji i svojom okolinom.

Komunikacijske potrebe i želje

Nema svako dijete s autizmom problema s jezično-govornim izražavanjem, iako neka djeca nisu verbalna. Međutim, većina djece s autizmom ima problema s učinkovitom komunikacijom, posebno u obraćanju drugim ljudima.

Mnogo je načina na koje se mogu popraviti komunikacijske vještine, a najučinkovitiji su oni koji su prilagođeni dobi i interesima djeteta. Izuzetno je važno s njima započeti rano, u predškolskoj dobi.

Čitanje i pisanje

Kod djeteta s autizmom nikada nije prerano za planiranje kako ćete ih poučiti čitanju i pisanju. Neka djeca kojima je dijagnosticiran autizam s lakoćom savladavaju slova pa će se kod njih možda trebati usredotočiti na druge vještine povezane s pismenošću.

Učenjem pisanja i čitanja od najranije dobi kroz svakodnevne aktivnosti i dnevnu rutinu djeca će shvatiti koja je svrha pismenosti u svakodnevnom životu.

Asistivna tehnologija kao pomoć u komunikaciji

Iz naše bogate palete proizvoda za potpomognutu komunikaciju predstavljamo vam nekoliko uređaja koji odgovaraju na komunikacijske probleme, ali i nude pomoć pri učenju i razvijanju novih vještina.

Jednostavni komunikatori su komunikatori koji osobama s jezično-govornim teškoćama mogu pomoći u izražavanju svojih emocija i potreba te postizanju uspješne komunikacije. Jednostavni komunikatori idealan su alat za prvi susret s asistivnom tehnologijom i početno upoznavanje s potpomognutom komunikacijom.

Communicator 5 je softverski paket za augmentativnu i alternativnu komunikaciju koji pomaže osobama s komunikacijskim poteškoćama u postizanju efikasnije komunikacije. On tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor, a omogućuje i korištenje računala.

Uređaji serije I+ omogućavaju generiranje govora uz pomoć ugrađenog upravljanja očima. To je kompletno rješenje koje uključuje komunikator, korištenje računalom, telefonom, upravljanje uređajima u kućanstvu ili igračkama na infracrveno upravljanje, te još mnogo toga. Od jednostavnih slika i simbola do složenih poruka i unosa teksta na više načina - može se potpuno prilagoditi korisniku i njegovim sposobnostima, pa ga mogu koristiti osobe koje su tek početnici u augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji, kao i napredni korisnici, njegovatelji i skrbnici.

Kako asistivna tehnologija pomaže osobama s Rettovim sindromom pogledajte ovdje.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili pošaljite upit klikom na "Pošaljite upit".