Deinstitucionalizacija

Što je deinstitucionalizacija?

Deinstitucionalizacija je proces promjene s institucijskog oblika skrbi na izvaninstitucijske oblike pružanja usluga, a njezin je glavni cilj omogućiti svakoj osobi da ostvari svoje ljudsko pravo na ravnopravno sudjelovanje u zajednici.

Kako bi unaprijedili kvalitetu i dostupnost usluga u zajednici, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije raspisalo je natječaj za unapređenje socijalne infrastrukture sa 616 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskih strukturnih i investicijski fondova.

Detalje o samom natječaju saznajte na ovoj poveznici.

U Hrvatskoj je deinstitucionalizacija započela devedesetih, a veći se pomaci događaju posljednjih nekoliko godina. Zbog svoje brojnosti, djeca s teškoćama i osobe s invaliditetom jedna su od najznačajnijih skupina obuhvaćenih ovim procesom - 2016. je u Hrvatskoj više od 2200 djece s teškoćama i odraslih s invaliditetom bilo smješteno u institucijske oblike skrbi (Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, 2018.). Samo preseljenje iz institucije u zajednicu tek je prvi korak na putu do uspješnog uključivanja, a kako bi se to zaista i ostvarilo, paralelno s deinstitucionalizacijom mora se odvijati i transformacija - proces prilagodbe postojećih i razvijanje novih socijalnih usluga. Osobi i njenoj okolini ovim se procesom osigurava konkretna podrška koja potiče i olakšava sudjelovanje u životu lokalne zajednice. Nove se usluge nerijetko pružaju u postojećoj infrastrukturi, odnosno prostori institucija adaptiraju se kako bi se u njima mogle obavljati različite aktivnosti

Senzorne sobe u svijetu su popularan odabir u adaptaciji postojećih prostora, a njihova osnovna funkcija je priliku da u sigurnom okruženju dobiju osjetilna iskustva koja su im potrebna.

Koju senzornu sobu odabrati?

Dvije su osnovne vrste senzornih soba koje se razlikuju po svojoj namjeni i vrsti rada koja se u njima provodi: kabineti senzorne integracije i Snoezelen sobe.

Za rad na ciljanim područjima s djecom s teškoćama senzorne integracije (koje se često javljaju kao dio poremećaja iz spektra autizma, ali mogu se javiti i neovisno od drugih razvojnih teškoća) senzorne su sobe organizirane tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. Ove senzorne sobe su kabineti za senzornu integraciju.

Terapeut planira kako će koristiti pojedini element te prilagođava aktivnosti ovisno o sposobnostima i potrebama djeteta. Primjer jednog od nezaobilaznih elemenata u ovoj vrsti senzornih soba je bazen s lopticama. Bazen s lopticama pruža djetetu mnogo različitih podražaja - taktilnih, zvučnih i vizualnih te dijete tako može zadovoljiti svoje senzorne potrebe i shodno bolje regulirati svoje ponašanje. Zahvaljujući tome, dijete je spremnije učiti tako da terapeut može iskoristiti situaciju u bazenu za rad na edukacijsko-rehabilitacijskim ciljevima kao što su usvajanje boja, brojanje, koordinacija ruku, suradnja u igri i mnogi drugi. 

Druga vrsta senzorne sobe je Snoezelen čiji naziv neobični naziv dolazi od nizozemskih riječi snuffelen, što znači njuškati (istraživati) i doezelen, što znači drijemati. Drugim riječima, svrha ovakve senzorne sobe je dati osobama sigurno okruženje za opuštanje te ih potaknuti na interakciju s okolinom.

Snoezelen nudi korisnicima mnoštvo višeosjetilnih podražaja - boje, mirise, vibracije, zvukove i mnoge druge. Jedan od omiljenih elemenata Snoezelen sobe je interaktivna tuba s mjehurićima, tuba koja kombinira boje i mjehuriće te tako hvata i održava pažnju korisnika. Kako bi svaki korisnik mogao samostalno podesiti dinamiku i boju tube, bez obzira na svoje  motoričko, intelektualno i perceptivno funkcioniranje, razvijeni su različiti prateći uređaji pa se tako svjetiljkom može upravljati dodirnikom, sklopkama ili glasom. Nije samo interaktivna tuba s mjehurićima tako prilagođena, svaki od elemenata zadovoljava visoke kriterije pristupačnosti tako da i korisnik s osnovnim sposobnostima može napraviti veliki utjecaj na svoju okolinu.

Kako do senzorne sobe?

Senzorne sobe u Hrvatskoj trenutno najčešće nalazimo u različitim ustanovama za odgoj i obrazovanje gdje ih koriste djeca s razvojnim teškoćama. Ovisno o teškoćama učenika i djece korisnika, ustanove su opremljene ili kabinetima za senzornu integraciju ili Snoezelen sobama za opuštanje.

U  svijetu danas postoji rastući trend korištenja Snoezelen soba u domovima za starije osobe, posebno u radu s osobama s demencijom. Snoezelen soba je ugodno, opuštajuće i sigurno okruženje u kojem se mogu umiriti ili dodatno stimulirati te tako umanjiti stres, poboljšati koncentraciju i komunikaciju korisnika.

Želite senzornu sobu, ali ne znate odakle krenuti?

Riješite prvi i drugi korak već danas!  Kliknite na "Zatražite ponudu" , nakon toga ispunite obrazac i mi ćemo vas kontaktirati.

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379
E-mail: info@eglas.hr

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Dozvole

 

Pratite novosti na našoj facebook stranici.

0