Snoezelen

Neobično ime za neobično lijepo senzorno iskustvo

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća dva su nizozemska terapeuta osmislila neobično senzorno okruženje za rad s osobama s teškoćama i nazvali ga Snoezelen (''snuzlen''). Riječ je skovana od dviju nizozemskih riječi, snuffelen, što znači njuškati (istraživati) i doezelen, što znači drijemati.

Izvorno zamišljeno kao sigurno okruženje i mjesto opuštanja za osobe s teškoćama, ovaj multisenzorni prostor odmah je pokazao i mnoge druge prednosti.

Pored smanjenja nemira i napetosti, pokazalo se i kao okruženje koje stimulira reakcije na osjetilne podražaje, potiče komunikaciju, socijalnu interakciju, istraživanje i učenje.

Cilj Snoezelen senzorne sobe jest da osoba koja sobu koristi ima kontrolu i sama odlučuje u kojim aktivnostima želi sudjelovati, odnosno uvažene su individualne potrebe svake osobe, ali bez zadanih terapeutskih ciljeva.

Prošećite senzornom sobom Snoezelen:

Virtualna šetnja senzornom sobom Snoezelen (tema: Svemir)

Sjetimo se da postoji osam osjetilnih sustava: vid, sluh, njuh, okus, dodir, vestibularni i proprioceptivni sustav (kretanje i položaj u prostoru) te interoceptivni sustav koji nam pruža informacije o unutrašnjem stanju našega tijela. Snoezelen soba je osmišljena tako da stimulira sva ta osjetila.

Ovdje možete naći različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje i stimuliraju vid, optička vlakna koja oblikuju zastore ili stimuliraju osjetilo dodira kada ih se drži u rukama te projektore koji stvaraju zanimljive interaktivne prizore na zidovima, podovima ili stropu te privlače i zadržavaju pažnju. Osjetilo sluha stimulira glazba, zvukovi koji se mogu aktivirati određenim radnjama ili materijali različitih tekstura koji šuškaju i pucketaju na dodir.

Snoezelen

Možete udobno se smjestiti u mekane naslonjače različitih oblika ili se baciti u bazen s lopticama i zamišljati da plivate. U bazenu s lopticama mogu se pokrenuti i vibracije, ugodna svjetlost može prosijavati s dna ili možete pokrenuti glazbu koja umiruje. Aktivirajte različite mirise koji bude sjećanja i osjećaje ugode, pogledajte prema gore u imitaciju oblaka ili se poigrajte interaktivnim panelom na zidu. Na tom panelu možete i izbaciti sve neugodne osjećaje tog dana i nitko se neće ljutiti. Mogućnosti je bezbroj!

Snoezelen

Kome Snoezelen senzorna soba može pomoći?

Senzorna soba Snoezelen ne služi samo pasivno promatranje nabrojanih efekata, nego i za sudjelovanje u igri, kreiranje vlastitih igara i istraživanje. Oni koji ne mogu sudjelovati u multisenzornoj igri koristeći ruke ili noge, mogu koristiti upravljanje pogledom, pritiskanje sklopki i razne druge metode interakcije. Senzorna soba Snoezelen dostupna je i slijepim i slabovidnim osobama.

I na kraju, najvažnije je zapamtiti da ova soba ne postavlja ograničenja. Prikladna je za sve dobi i sve razine sposobnosti korisnika. Zato u nastavku donosimo samo neke primjere kod kojih multisenzorno okruženje Snoezelen može biti od velike koristi.

Senzorna soba Snoezelen i poremećaji iz spektra autizma

Poremećaji iz spektra autizma pokrivaju zaista široku lepezu teškoća i priča potpuno različitih pojedinaca. Senzorna soba Snoezelen (tj. multisenzorno okruženje), može se mijenjati i prilagođavati svakome od njih pa je po tome posebna i neprocjenjiva u radu i terapiji. Ne treba posebno naglašavati da kod osoba s poremećajima iz spektra autizma okruženje u kojemu se nalaze igra veliku i značajnu ulogu.

I hipo i hiperosjetljive osobe na senzorne podražaje u Snoezelen sobi mogu se osjećati ugodno; svjetlost, razina buke, boje - sve se to može mijenjati i prilagođavati. Kada je potrebno, senzorni se podražaji mogu ublažiti, kontrolirati i postepeno pojačavati, dok se u drugim slučajevima odabrani osjetilni podražaji mogu pojačati ili izolirati isključivši sve druge, kako bi osoba usmjerila pažnju na njih. Tako stvaramo sigurno okruženje za procjene, a kasnije i intervencije i rad s terapeutom u kojem djeca i odrasli neće osjećati napetost, strah ili nelagodu. Senzorna soba Snoezelen, dakle, nije samo okruženje, ona je i velika kolekcija alata za procjenu, terapiju, stimulaciju, igru i učenje.

fancis_house

Obrazac (checklistu) za procjenu senzorike koja se temelji na nacionalnim standardima Ujedinjenog Kraljevstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma možete preuzeti OVDJE.

Popis literature i znanstvenih radova o multisenzornom okruženju (Snoezelen) i poremećajima iz spektra autizma možete pronaći OVDJE.

Senzorna soba Snoezelen i intelektualne teškoće

Istraživanja govore o pozitivnim rezultatima nakon korištenja senzorne sobe Snoezelen u terapijskom pristupu. Terapija uz pomoć senzorne sobe Snoezelen značajno doprinosi smanjenju nepoželjnih i povećanju poželjnih ponašanja kod osoba s intelektualnim teškoćama. Poželjna ponašanja generaliziraju se i na njihovu svakodnevicu.

Snoezelen

Senzorna soba Snoezelen i rad s poremećajima u ponašanju

Kod mnogih se osoba, kojima je teško nositi se s problemima i zahtjevima okoline, odgovori često manifestiraju kroz ispoljavanje emocija na načine koje društvo smatra neprihvatljivima. Različite su vrste nepoželjnih ponašanja, a osobe koje ih ispoljavaju često mogu predstavljati opasnost za sebe i druge.

Terapija za osobe s problemima u poremećajima u Snoezelen sobi, odvija se u umirujućem multisenzornom okruženju. Nasuprot tome, obloženi zidovi i strunjače na podovima tu su za one koji eventualno žele usmjeriti svoje negativne emocije, a da se pritom ne ozlijede.

Snoezelen

Nekima će odgovarati i druge aktivnosti u kojima mogu izbaciti negativne emocije, poput interaktivnih panela na zidovima. Jedan je takav primjer „kardiozid“ u kojega se može udarati i koji potiče aktivnost za istodobno poboljšanje koordinacije i motoričkih funkcija, te usmjerenost na određeni zadatak.

Senzorna soba Snoezelen i radna terapija

U radnoj terapiji posebno dolazi do izražaja multifunkcionalnost Snoezelen senzorne sobe. Ona se s lakoćom prilagođava svakom pojedincu, od male djece do osoba treće životne dobi, te osobama s raznim motoričkim ili kognitivnim teškoćama. Ovaj multisenzorni prostor može se koristiti za procjene sposobnosti pojedinca, ali i za rad i rehabilitaciju.

U Snoezelen senzornoj sobi mogu se, na primjer, izvoditi jednostavne aktivnosti uz izbjegavanje senzornog preopterećenja, poput usmjeravanja pažnje na jedan zadatak ili vježbi poboljšanja pažnje i koncentracije. To se izvodi gašenjem sve druge opreme osim one s kojom se trenutno radi. Mogu se izvoditi i složenije aktivnosti, poput učenja tehnika samoregulacije ili izvođenja svakodnevnih zadataka.

Aktivnosti se s lakoćom mogu prilagođavati različitim potrebama radne terapije, npr. boje ili veličina predmeta za osobe koje imaju poteškoća s vidom, zvuk za osobe koje slabije čuju ili su osjetljive na glasne zvukove ili neke određene zvukove. Djeca mogu donijeti i svoje omiljene igračke koje mogu postati dio igre. Poticaj na neku aktivnost može biti i aktiviranje personaliziranog zvučnog ili svjetlosnog efekta u čemu puno pomažu projektori.

snoezelen-room

Senzorna soba Snoezelen i rana intervencija

U ranoj dobi veliku važnost ima primanje osjetilnih podražaja i učenja kroz igru. Pod utjecajem senzornih poticaja iz okoline stvaraju se sinapse među neuronima, što je važno za razumijevanje svijeta oko sebe, reagiranje na podražaje, razvoj osobnosti i donošenje odluka.

Kroz igru u senzornoj sobi Snoezelen razvijaju se motoričke vještine, uči se razumijevanje uzroka i posljedica, a procjena djeteta je neusporedivo lakša u ovakvom neformalnom okruženju. Ugodna atmosfera senzorne sobe Snoezelen smanjuje pritisak na dijete pa je lakše uočiti stvari koje bi možda prošle nezamijećene u formalnom okruženju ureda ili ordinacije.

bricklin

Senzorna soba Snoezelen i demencija

Nedavna istraživanja pokazuju da Snoezelen senzorna soba ima potencijal umanjivanja osjećaja nemira i poboljšanja raspoloženja kod osoba s demencijom; učinkovitost je vidljiva u poboljšanju rezultata radne terapije, lakšeg snalaženja s percepcijom osjeta boli te povećanja uključenosti i socijalne interakcije što pozitivno utječe na kvalitetu života i njege korisnika.

U senzornim sobama osobe s demencijom mogu u sigurnom okruženju istraživati i stimulirati svih pet osjeta. U njima se osobe mogu smiriti ili stimulirati, ovisno o njihovim potrebama. Kombinacije svjetla, pokreta, glazbe i taktilnih objekata mogu potaknuti osjećaj ugodnosti i blagostanja, odagnati stres i bol i povećati koncentraciju osobe. Sve navedeno osobama s demencijom može olakšati pamćenje i komunikaciju. Postoji i mogućnost individualizacije senzorne sobe na način da se obogati poznatim predmetima iz svakodnevice, zanimljivim mirisima i teksturama, prirodnim materijalima, zvukovima i vizualnim podražajima.

Na ovom linku možete pročitati kako strukturirati senzornu sobu za osobe s demencijom:www.bit.ly/sensory-room-dementia-by-lesley-collier-ana-jakob.

Senzorna soba Snoezelen i ozljede mozga

Senzorna soba može poboljšati raspoloženje, povećati samopouzdanje i potaknuti osjećaj blagostanja, ne samo kod osoba s demencijom, već i kod osoba koje su pretrpjele ozljede mozga ili pate od kronične boli.

Ovdje se senzorne sobe koriste na više načina; za stvaranje ugodnog i sigurnog terapijskog okruženja ili za poticanje osjetila vizualnim, auditivnim, taktilnim i olfaktornim podražajima. Senzorna soba Snoezelen idealno je mjesto i za učenje novih komunikacijskih tehnika i svih oblika terapije senzornom integracijom.

Pri osmišljavanju senzorne sobe u svrhu rehabilitacije treba paziti na inkluzivnost. Potrebno je dobro razmisliti jesu li njezini sadržaji dostupni svima; osobama koje se kreću bez teškoća, osobama koje su u kolicima i osobama koje se kreću uz pomoć hodalice. Raspored u Snoezelen sobi mora biti takav da se korisnike može podignuti i sigurno prenijeti, te da se svugdje mogu udobno i sigurno smjestiti. Moraju imati jednostavan pristup opremi, dobro vidjeti sve elemente senzorne sobe te ih bez teškoća koristiti.

grand prairie

Od velike koristi kod osoba koje se oporavljaju nakon ozljede mozga mogu biti posebno osmišljene aktivnosti za vježbanje kognitivnih sposobnosti koje uključuju rješavanje problema, donošenje odluka, koordinaciju ruke i oka, koncentraciju, pamćenje, usmjerenu pažnju, prepoznavanje različitih predmeta i pronalaženje riječi. Za razvijanje mišićne snage, stiska ili različitih pokreta mogu se koristiti i manji interaktivni predmeti ili igre koje se mogu lako prenositi i koristiti u različitim pozicijama.

Kako do senzorne sobe?

E-Glas će Vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva Vaša pitanja. Također, E-Glas Vam nudi BESPLATNO savjetovanje i uslugu 3D dizajna senzorne sobe u vašoj školi, centru ili domu.

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite Vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665.

Saznajte kako do senzorne sobe u 7 koraka!

Pogledali ste video "Kako do senzorne sobe u 7 koraka" i želite odmah riješiti prvi i drugi korak koji su opisani u videu? Sve što trebate jest kliknuti na "Zatražite ponudu", nakon toga ispuniti naš obrazac i mi ćemo Vas kontaktirati.

 

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379
E-mail: info@eglas.hr

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Dozvole

 

Pratite novosti na našoj facebook stranici.

0