SENZORNA SOBA

Idealno rješenje za osobe s poremećajem senzorne integracije

Što je senzorna soba?

Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s teškoćama senzorne integracije osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje. Iako se uglavnom koristi za djecu s poremećajem senzorne integracije ili poremećajem iz spektra autizma, u zapadnim zemljama senzorne sobe često se koriste u domovima za starije i nemoćne osobe.

Koju senzornu sobu odabrati?

Dvije su osnovne vrste senzornih soba koje se razlikuju po svojoj namjeni i vrsti rada koja se u njima provodi: kabinet senzorne integracije i Snoezelen sobe.

Za rad na ciljanim područjima s djecom s teškoćama senzorne integracije (koje se često javljaju kao dio poremećaja iz spektra autizma, ali mogu se javiti i neovisno od drugih razvojnih teškoća) senzorne su sobe organizirane tako da nude mnoštvo prilika za stjecanje različitih senzornih iskustava, razvoj vještina te potiču na aktivno istraživanje okoline. Ove senzorne sobe su kabineti za senzornu integraciju.

Terapeut planira kako će koristiti pojedini element te prilagođava aktivnosti ovisno o sposobnostima i potrebama djeteta. Primjer jednog od nezaobilaznih elemenata u ovoj vrsti senzornih soba je bazen s lopticama. Bazen s lopticama pruža djetetu mnogo različitih podražaja - taktilnih, zvučnih i vizualnih te dijete tako može zadovoljiti svoje senzorne potrebe i shodno bolje regulirati svoje ponašanje. Zahvaljujući tome, dijete je spremnije učiti tako da terapeut može iskoristiti situaciju u bazenu za rad na edukacijsko-rehabilitacijskim ciljevima kao što su usvajanje boja, brojanje, koordinacija ruku, suradnja u igri i mnogi drugi. 

Druga vrsta senzorne sobe je Snoezelen čiji naziv neobični naziv dolazi od nizozemskih riječi snuffelen, što znači njuškati (istraživati) i doezelen, što znači drijemati. Drugim riječima, svrha ovakve senzorne sobe je dati osobama sigurno okruženje za opuštanje te ih potaknuti na interakciju s okolinom.

Snoezelen nudi korisnicima mnoštvo višeosjetilnih podražaja - boje, mirise, vibracije, zvukove i mnoge druge. Jedan od omiljenih elemenata snoezelena je Bubble Tube svjetiljka, svjetiljka koja kombinira boje i mjehuriće te tako hvata i održava pažnju korisnika. Kako bi svaki korisnik mogao samostalno podesiti dinamiku i boju Bubble Tube svjetiljke bez obzira na svoje  motoričko, intelektualno i perceptivno funkcioniranje razvijeni su različiti prateći uređaji pa se tako svjetiljkom može upravljati dodirnikom, sklopkama ili glasom. Nije samo Bubble Tube svjetiljka tako prilagođena, svaki od elemenata zadovoljava visoke kriterije pristupačnosti tako da i korisnik s osnovnim sposobnostima može napraviti veliki utjecaj na svoju okolinu.

To su primarno prostori koji smiruju i kod osobe stvaraju osjećaj sigurnosti, ali se jednako koriste i u svrhu poticanja učenja i socijalne interakcije te smanjivanja nepoželjnih ponašanja što dovodi do konačnog cilja senzorne sobe - poboljšanja kvalitete života osobe. Ove sobe omogućuju osobama koje zbog teškoća u senzornom funkcioniranju ne mogu slobodno istraživati svijet, da u sigurnom i zaštićenom okruženju uče i stječu iskustva

Pogledajte kratki video o senzornoj sobi Snoezelen i mogućnostima koje ona nudi za Vas!

Što senzorna soba omogućuje:

 •  kod djeteta stvara osjećaj sigurnosti i smiruje ga
 •  potiče na učenje
 •  pospješuje koncentraciju
 •  unaprijeđuje komunikacijske vještine
 •  sprječava česte i nagle promjene raspoloženja i neodgovarajuće reakcije
 •  poboljšava kvalitetu života djece
 •  poboljšava samokontrolu

Kako izgleda senzorna soba?

Izdvojili smo najčešće korištene elemente u kabinetima senzorne integracije i Snoezelen sobama. Elementi i izgled senzorne sobe prate određena pravila struke, ali se oprema prilagođava potrebama institucije i korisnicima ustanove.

Svjetlosni projektor koji preko rotirajućeg diska stvara uvećane slike na zidu. On stvara prelijepe i zanimljive projekcije u sobi (prelijevanje boja, „morsko dno“ i sl.). Ovaj element služi za pasivnu manipulaciju te se češće koristi u Snoezelen senzornim sobama za opuštanje.

Rotirajuća „disko“ kugla koja se koristi u kombinaciji s izvorom svjetlosti u boji te stvara posebne svjetlosne efekte (npr. točkastu svjetlost po cijeloj prostoriji koja se „vrti“, „ljulja“ i mijenja boje).

Snop svijetlećih optičkih vlakana koja mijenjaju boju, mogu se savijati, prekrivati tijelo, itd. Češće su prisutan element u sobama za opuštanje - Snoezelen sobama.

Interaktivne tube s mjehurićima i lopticama. Tube su ispunjene vodom i mjehurići guraju loptice unutar cijevi. Svjetlost u tubama mijenja se spontano ili preko prekidača koji dijete kontrolira. Na ovaj način dijete uči boje, prostorne i uzročno-posljedične odnose.

Bazen s lopticama koji daje mogućnost primanja senzornih podražaja po cijelome tijelu te je nezaobilazan element u kabinetima za senzornu integraciju.

Vibrirajuća glazbena fotelja koja je mekana, a u njoj se nalazi zvučnik. Ova fotelja pruža višestruku stimulaciju jer sjedeći na njoj tijelo korisnika dobiva vibracije u ritmu, sluša muziku te dolazi do senzornog iskustva.

Trampolin s držačem koji je pogodan i za veoma malu djecu. Koristi se u kabinetima za senzornu integraciju kao izvrstan izvor stimulacije vestibularnog sustava.

Razne terapijske ljuljačke neizostavan su element kabineta za senzornu integraciju. Koriste se za stimulaciju vestibularnog sustava, a njihov izgled ovisi o potrebama i teškoćama korisnika kabineta.

Otežani prsluci koriste se u kabinetima za senzornu integraciju i Snoezelen sobama kako bi korisnicima pružili dobru proprioceptivnu stimulaciju. Njihova težina iznosi 10 posto od težine korisnika.

Zid za penjanje, ali i kosine razinih vrsta, česti su i bitni elementi u kabinetima senzorne integracije. 

Kome senzorna soba može pomoći?

Senzorna soba najviše može pomoći osobama s:

 • poremećajem senzorne integracije
 • poremećajima iz spektra autizma
 • ADHD-om
 • motoričkim teškoćama
 • demencijom

Na našim prostorima senzorne sobe se najčešće koriste u radu s djecom s teškoćama (i to najčešće kabineti za senzornu integraciju), a u zapadnim zemljama često se koriste i u domovima za starije i nemoćne osobe  (Snoezelen sobe).

Pogledajte kako smo pomogli V. osnovnoj školi u Bjelovaru u opremanju senzorne sobe.


Senzorna soba u OŠ Pećine (Rijeka) na Odjelu za djecu s oštećenjem vida.

Kolika je cijena opremanja senzorne sobe?

Cijena opremanja senzorne sobe ovisi o količini elemenata u sobi. Cijena se formira nakon što se utvrde potrebe ustanove, centra ili doma.

Omogućujemo i opciju (postepenog) nadograđivanja senzorne sobe prema potrebama i (trenutnim) mogućnostima. Ukoliko želite senzornu sobu, ali trenutno niste u mogućnosti potpuno ju opremiti, slobodno nam se javite i savjetovat ćemo vas s kojim elementima možete početi u opremanju vaše senzorne sobe.

Savjetovanje i 3D dizajn senzorne sobe nudimo BESPLATNO i neobvezujuće.

Kako do senzorne sobe?

E-Glas će vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva vaša pitanja. Senzornu sobu omogućujemo i pravnim i fizičkim osobama. E-Glas nakon instalacije sobe, osigurava i edukaciju o korištenju senzorne sobe (ovisno o specifičnim potrebama ustanove) i o održavanju opreme.

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665.

P.S. Pogledali ste video "Kako do senzorne sobe u 7 koraka" i želite odmah riješiti prvi i drugi korak (koji su opisani u videu)? Sve što trebate jest kliknuti na "Zatražite ponudu", nakon toga ispuniti naš obrazac i mi ćemo vas kontaktirati.

Riješite prvi i drugi korak već danas!  Kliknite na "Zatražite ponudu" , nakon toga ispunite obrazac i mi ćemo vas kontaktirati.

Naši partneri:

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379
E-mail: info@eglas.hr

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Dozvole

 

Pratite novosti na našoj facebook stranici.

0