Plegije i pareze

Oduzetost je naziv za mišićnu slabost koja se odnosi na nemogućnost ili otežano izvođenje kretnji uz izostanak ili slabost kontrakcija u zahvaćenim mišićima.

Potpuna oduzetost naziva se paraliza ili plegija, a djelomična oduzetost pareza.

Ako je zahvaćen samo jedan ud ili živac, rabi se naziv monoplegija, odnosno monopareza. Mišićna slabost može zahvatiti obje ruke (diplegija ili dipareza) ili obje noge (paraplegija ili parapareza), a kad su zahvaćene obje ruke i obje noge koristi se naziv tetraplegija ili tetrapareza. Mišićna slabost može zahvatiti i samo jednu polovicu tijela (hemiplegija ili hemipareza).

Najčešće teškoće s kojima se nose osobe s plegijom ili parezom su povišeni ili sniženi mišićni tonus, pojačani refleksi ili pak gubitak refleksa, pojava patoloških refleksa i atrofija mišića.

Povišeni ili sniženi mišićni tonus i atrofija mišića kod osoba s plegijom ili parezom mogu otežati njihovo kretanje, komunikaciju, korištenje računala i funkcioniranje u svakodnevnom životu. Kako bi te osobe mogle prevladati svoje teškoće i biti samostalnije u svakodnevici, mogu koristiti asistivnu tehnologiju i potpomognutu komunikaciju.

Postoje niskotehnološki uređaji za potpomognutu komunikaciju kao što su jednostavni komunikatori, ali i visokotehnološki uređaji kao što su Tobii komunikatori s različitim komunikacijskim softverima poput Communicatora 5.

Uređaji kao što su IntegraMouse, Quha Zono ili PCEye Mini za upravljanje pogledom olakšat će osobama s plegijom ili parezom pristup računalu.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".