PCS simboli

Što su to PCS simboli?

PCS ili slikovni komunikacijski simboli su crteži, crno-bijeli ili u boji, koji se koriste za potpomognutu komunikaciju. Prva ih je razvila tvrtka Mayer-Johnson, kao pomoć pri raznim poteškoćama u govornoj komunikaciji.

Simboli su jednostavni i intuitivni, napravljeni tako da onaj tko ih gleda može s lakoćom pogoditi njihovo značenje.

Služe kao pomoć osobama koje imaju poteškoća s govornom komunikacijom ili uopće ne mogu govoriti. Međutim, njihova je primjena prerasla ove okvire, pa se koriste za najrazličitije pedagoške aktivnosti, učenje jezika, edukativne igre i slično.

Osnovnu grupu čini više od 4500 simbola prevedenih na 44 jezika. Postoje i dodatne zbirke specijaliziranih simbola ili pak simbola specifičnih za pojedine zemlje, pa cijeli „katalog“ broji oko 12000 simbola.

Mogu se koristiti na najjednostavniji način, poput lista papira s otisnutim znakovima, ali i za izradu složenih predložaka za komunikacijske uređaje.

Vrste PCS simbola

PCS Classic – klasični simboli

Simboli ovog stila prvi su postali dio softverske obitelji Boardmaker. Jasni su, jednostavni i ne sadrže previše elemenata pa se iz njih brzo i lako iščitava značenje. Posebno ih vole djeca, ali i odrasli koji su se već navikli na njihov prepoznatljivi stil.

PCS ThinLine – simboli tankih linija

Pomoću ovih simbola moguće je prikazati više detalja istodobno zadržavajući jasan i uredan izgled. Pogodni su za školske i akademske aktivnosti gdje je potrebna uža specijalizacija teme i viši nivo stručnosti. Simboli su organizirani po tematskim skupinama tako da možete nabaviti samo ono što vam je potrebno.

PCS Persona – moderan i ležeran stil

Kod ovih je crteža naglašena živost i ležeran stil. Oni će unijeti svježinu i dodatno personalizirati proces učenja.

PCS High Contrast – simboli s naglašenim kontrastom

U suradnji s Lindom Burkhart i Gayle Porter, autoricama metode PODD (Pragmatic Organization Dynamic Display), Mayer-Johnson je stvorio bogatu kolekciju simbola naglašenoga kontrasta za slabovidne osobe. Oni su uočljiviji od standardnih simbola, iscrtani su živim bojama i s minimalnim brojem detalja.

PCS i PECS

Mnogi brkaju pojmove PCS i PECS. PCS (Picture Communication Symbols) je kratica za slikovne komunikacijske simbole u računalnom programu Boardmaker, dok je PECS (Picture Exchange Communication System) kratica koja označava nešto sasvim drugo - sustav komunikacije pomoću izmjenjivanja slika.

Sustav PECS može se, pored ostalih, koristiti i Boardmakerovim slikovnim komunikacijskim simbolima - PCS.

Ovaj sustav potpomognute komunikacije razvijen je 1985. godine za osobe s poremećajima iz spektra autizma i povezanim razvojnim poteškoćama, a pokazao se učinkovitim kod osoba različitih dobi s različitim komunikacijskim, intelektualnim i motoričkim teškoćama.

U prvoj fazi učenja sustava PECS osobu se pokušava podučiti da sliku željenoga predmeta pruži svom komunikacijskom partneru koji će joj odmah dati traženi predmet. Od ovakvih osnova komunikacije zatim se prelazi na nizove slika u obliku rečenica ili izbor između dviju ili više različitih stvari.

Najzad se uči odgovaranje na pitanja (poput: ''Što želiš?'') i komentiranje pojava, osjećaja i slično (''Vidim...'', ''Želim...'', ''Osjećam...'', ''To je...''). Tako se, korak po korak, prešao put od jednostavne slike do složene slikovne komunikacije.

Dodatne zbirke PCS simbola

Svaki program iz obitelji Boardmaker uključuje 4500 klasičnih slikovnih komunikacijskh simbola, ali oni koji žele još više, mogu birati među tisućama dodatnih simbola podijeljenih po tematskim cjelinama. Najpopularnije kategorije dodatnih zbirki PCS simbola uključuju životinje, hranu i piće, školu te zdravlje i tijelo.

 

Kliknite na "Boardmaker" kako biste se saznali više o Boardmaker softveru za kreiranje PCS i PECS simbola. Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr

 

E-Glas d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju
Adresa: Milutina Barača 62, 51000 Rijeka, Hrvatska

Tel: 051 670 379

E-mail: info@eglas.hr 

O nama

E-GLAS d.o.o. za inteligentne računalne sustave i asistivnu tehnologiju osnovan je u srpnju 2009. od grupe znanstvenika s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

E-glas d.o.o je temeljen prvenstveno na znanju i korištenju modernih tehnologija te velikoj želji da pomažemo ljudima.

Pratite novosti na našoj facebook stranici.