Interaktivna (pametna) ploča u nastavi


Jeste li bili frustrirani kad ste htjeli nešto napisati na ploči, a jedini marker u učionici nije radio?

Ili ste već puno toga napisali i shvatili kako nemate spužve za brisanje? 

Možda ste morali nešto nacrtati, a niste baš vješti u tome? 

Pročitajte kako vam interaktivna ploča može pomoći da obogatite vaša predavanja.

Što je interaktivna ploča?

Interaktivna ploča je posebna vrsta ploče koja uz pomoć računala i projektora (za interaktivne ploče) omogućuje profesorima i učenicima visoki stupanj interakcije i suradnje tijekom nastave.

Zamislite da radite na velikom tabletu gdje putem dodira možete klikati, pisati, snimati, podcrtavati ili pomicati elemente poput digitalnog ravnala i šestara.

Je li interaktivna ploča isto što i pametna ploča?

Neki ljudi koriste naziv „pametna ploča“ (eng. smartboard) misleći zapravo na interaktivnu ploču. Smartboard („pametna ploča“) je samo naziv za interaktivnu ploču tvrtke Smart Technologies. To je jedna od mnogobrojnih tvrtki na svijetu koja proizvodi interaktivne ploče.

Dakle, „pametna ploča“ je zapravo interaktivna ploča.

Zašto interaktivna ploča?

Interaktivna ploča danas je gotovo nezaobilazno pomagalo u obrazovnom sustavu jer učenicima omogućuje aktivno sudjelovanje u nastavi.

Ovakva nastava učenicima značajno olakšava učenje i pamćenje gradiva, a profesorima omogućuje korištenje vizualnog i auditivnog sadržaja koji je već prilagođen za nastavne potrebe (od nastave matematike, geografije i povijesti do glazbene i likovne kulture).

Također, profesorima olakšava formuliranje i pripremanje gradiva, a učenicima bolji pregled onog što moraju naučiti. Zbog velikog broja mogućnosti olakšava učenje učenicima s teškoćama u razvoju. 

Ustanova može imati dugoročnu korist jer pomoću interaktivne ploče može uštediti na troškovima učestale nabave uredskog pribora. Sjetite se kako izgleda situacija kad morate nešto napisati na ploči, a jedini marker koji imate vam ne radi? S interaktivnom pločom taj problem je riješen.

Kako radi interaktivna ploča?

Interaktivna ploča spojena je s računalom, a računalo je spojeno s projektorom koji projicira sliku na ploči.

Postoje dvije vrste interaktivnih ploča: optičke interaktivne ploče i infracrvene (IR) interaktivne ploče. Glavna razlika jest u tehnologiji detekcije pokreta.

Optičke interaktivne ploče u gornjim kutevima imaju optičke kamere koje lociraju položaj i pokrete na ploči. Infracrvene interaktivne ploče lociraju položaj i pokrete prsta (ili olovke) putem mreže infracrvenih zraka koje izviru iz okvira ploče.

Po interaktivnoj ploči može se pisati interaktivnom olovkom koja ostavlja digitalni trag u bilo kojoj boji. Digitalni trag možemo zamisliti i kao „digitalnu tintu“. Kad je projektor ugašen možete po njoj pisati i običnim markerom za ploče (s pravom tintom). Interaktivna ploča ima mogućnost snimanja svih bilješki koje ste napisali pomoću „digitalne tinte“.

Napisane bilješke mogu se poslati na mail adrese učenika.

Može li se koristiti „običan“ projektor za projiciranje na interaktivnoj ploči?

U pravilu je moguće, ali se ne preporuča. Projekcija pomoću „običnog“ projektora  bit će problematična zbog ometajućih sjena na projekciji. Također, potrebno je da projektor bude montiran iznad interaktivne ploče – u suprotnom će osoba sama sebi stvarati sjenu koja će joj prekriti projekciju. Projektori koji se koriste uz interaktivnu ploču tzv. short-throw i ultra short-throw projektori izbjegavaju pojavu sjena na projekciji.

Short-throw projektori nalaze se na približno 1 m od ploče kako bi emitirali jasnu sliku i uspješno izbjegavali sjene, dok su ultra short-throw projektori montirani na vrhu same ploče i ne stvaraju skoro nikakve sjene.

Primjena interaktivne (pametne) ploče u nastavi?

Danas postoji mnogo načina upotrebe interaktivne ploče u nastavi, a neki od najčešćih su:

  • prikazivanje prezentacijskog sadržaja – PowerPoint prezentacija, Youtube video itd.,
  • snimanje lekcija i bilješki te slanje učenicima putem e-maila- snimanje sadržaja i bilješki može pomoći učenicima u ponavljanju gradiva, a može pomoći i učenicima koji su morali izostati s nastave,
  • korištenje animacija i interaktivnog materijala,
  • dijeljenje nastavnih materijala putem cloudplatformi - npr. putem Dropboxa, Google diska itd.,
  • korištenje Google tražilice- nastavnik/ca može tipkanjem po ploči na internetu pronaći materijale koje želi prikazati učenicima (slično poput tipkanja na "velikom tabletu"),
  • interaktivnost u nastavi- npr. na satu matematike učenik ispred ploče pomoću digitalnog šestara crta kružnice ili pomoću digitalnog ravnala mjeri dužinu od točke A do B,
  • edukativne igre - osobito učinkovite u radu s učenicima nižih razreda,
  • naglašavanje i označavanje- npr. interaktivnom olovkom ili prstom označite dio slike ili teksta kojeg želite posebno naglasiti,
  • video predavanje/konferencija- npr. ako želite pozvati vanjskog predavača/stručnjaka, ali predavač/ica ne može doći u vašu ustanovu. Video predavanja u školama mnogih stranih zemalja, uz pomoć interaktivne ploče i Skypea, postala su uobičajena stvar.

Nažalost, mnoge škole ne iskorištavaju pune mogućnosti interaktivne ploče. Često je razlog tome nedovoljna educiranost ili nedovoljna informiranost o benefitima ove ploče. Za početak, više informacija o tome kako učinkovito koristiti interaktivnu ploču možete pronaći u ovoj knjizi. Interaktivna ploča je alat s mnogobrojnim mogućnostima. Zbog toga nakon instalacije ploče, održavamo edukaciju o korištenju interaktivne ploče kako bi djelatnici škole već isti dan počeli koristiti njezine mogućnosti.

Koliko vremena treba za osposobljavanje jedne interaktivne ploče za rad?

Cjelokupna montaža ploče, projektora te instalacija i kalibracija softvera kako biste interaktivnu ploču mogli koristiti – gotova je u jedno popodne.

Može li interaktivna ploča biti mobilna?

Može. Ako je potrebno, možemo vam osigurati poseban čelični nosač za interaktivnu ploču i projektor s ugrađenim kotačićima.

Zbog čega je naša interaktivna ploča drugačija?

Mnoge interaktivne ploče imaju omjer 4:3 što smanjuje prostor kojim se učenici mogu koristiti. Naša ploča je omjera 16:10 što osigurava veću površinu kojoj učenici nižeg uzrasta mogu pristupiti. Jednostavnim rječnikom rečeno – ostale ploče mogu biti više „kockastog“ oblika, a naša ploča je „niža i šira“, poput ekrana na računalu/laptopu.

Na nekim interaktivnim pločama nije moguće pisati markerom za bijele ploče. Na našoj ploči može se njime pisati. Interaktivna ploča ima mat površinu koja sprječava odsjaj. Ploča je napravljena od emajliranog čelika i vrlo je izdržljiva. Dostupna je u dimenzijama od 80 i 90 inča (radna površina 78 i 87 inča).

Cijena interaktivne ploče?

Prilikom odabira interaktivne ploče važno je obratiti pažnju na dimenzije ploče. Interaktivne ploče manjih dimenzija imat će nižu cijenu, ali i manje mjesta za projiciranje i pisanje. 

Naša ploča u dimenzijama 16:10 (promjera radne površine 78 i 87 inča) prilagođena je zaslonima stolnih računala i laptopa, a zbog svojih dimenzija osigurava pristupačnost i učenicima nižeg uzrasta.

Cijena same interaktivne ploče kreće se od 5500 do 6500 kn (+ PDV). Cijena ovisi o više faktora (dimenzije, vrsta ploče i ostale tehničke karatkeristike). 

Ukoliko radite s djecom s teškoćama možemo vam ponuditi dodatne sadržaje (poput raznih sklopki i joystickova) koji bi djeci olakšali pristup interaktivnoj ploči.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".