GoTalk komunikatori

GoTalk komunikatori izuzetno su efikasni i jednostavni za uporabu. Pripadaju skupini komunikacijskih pomagala s glasovnim izlazom. Jednostavnost korištenja i multifunkcionalnost omogućuje njihovu široku primjenu u svakodnevnom životu osoba s govornim poteškoćama.

Koriste se za iniciranje, odnosno poticanje komunikacije,govora , izražavanje osobnih doživljaja i osjećaja te kao podrška svakodnevnim aktivnostima.

Više veličina

Komunikatori GoTalk dolaze u više veličina.

GoTalk Select džepna je verzija, prikladan za držanje u ruci, oko vrata ili u torbici, dok su ostali GoTalk modeli standardnog izgleda.

Neovisno o veličini, svaki model je prenosiv. To je lagan, a istovremeno i robustan i vrlo izdržljiv uređaj. Zbog male težine pogodni su za mobilno rukovanje i korištenje bilo gdje i bilo kada. Jednostavno snimanje i brisanje sadržaja te odlična kvaliteta zvuka dodatne su zajedničke karakteristike.

Obilježja komunikatora

Najvažniji dio komunikatora su tipke za snimanje poruka. Broj tipki i broj poruka koje je moguće snimiti varira od modela do modela. Snimanje sadržaja, kao i brisanje, jednostavan je postupak, detaljno i korak po korak opisan u uputama za uporabu koje dolaze sa svakim uređajem.

Na svakom komunikatoru postoje tzv. tipke sa sržnim vokabularom, odnosno tipke s osnovnim porukama na koje se preporuča snimiti one poruke koje se često koriste u komunikaciji, kao što su pozdravi, česta pitanja ili iskazi osnovnih potreba. One ostaju nepromijenjene na svim razinama snimanja.

Značajno je spomenuti i funkciju zaključavanja snimljenog sadržaja koja ne dopušta slučajno uklanjanje poruka te funkciju zaključavanja razine snimanja koja prevenira njihovu nenamjernu promjenu.

Jednostavno programiranje

Kod svakog modela mnogobrojne su mogućnosti kreiranja predložaka sa slikovnim i/ili tekstualnim sadržajem. Jednostavnost programiranja omogućuje GoTalk softver koji nudi više od tisuću fotografija i ilustracija, ali je isto tako moguće koristiti i vlastite vizualne komponente i na taj način kreirati personalizirane predloške za komunikaciju.

Polja od kojih se svaki predložak sastoji mogu sadržavati sliku, tekst na bilo kojem jeziku ili oboje. Mogućnosti promjene dozvoljavaju korisniku prilagođavanje boje, veličine i fonta teksta, kao i pomicanje, povećavanje i rotiranje slika.

Predlošci se mogu printati na bilo kojem laserskom ili tintnom printeru, a korisnici ih mogu i međusobno podijeliti putem elektroničke pošte, sačuvane u PDF, JPG ili PNG formatu.

Izrada predložaka

Nekoliko je načina na koje se predlošci mogu izraditi:

 • koristeći GoTalk softver,
 • koristeći Boardmaker 7 softver,
 • ispisujući markerom riječi na prazan predložak koji dolazi sa svakim GoTalk uređajem,
 • izrezivanjem i lijepljenjem slika, odnosno znakova,
 • učvršćivanjem taktilnih znakova na tipke za slabovidne osobe.

Praktični odjeljci koje ima svaki uređaj služe čuvanju predložaka i njihovoj lakšoj izmjeni prilikom promjene okoline ili teme razgovora, a mogu se koristiti i za čuvanje uputa za uporabu.

Ideje za primjenu

Uređaje GoTalk možete koristiti za mnoge aktivnosti. Evo nekih mogućnosti:

 • kao uređaj potpomognute komunikacije za izražavanje,
 • kod prilagođenih aktivnosti u nastavi,
 • za vizualne i auditivne jezične znakove,
 • za davanje uputa vezanih za okolinu ili pojedine zadatke,
 • za učenje stranog jezika.

Stalci

Korisnici imaju mogućnost korištenja stalaka prilikom uporabe komunikatora. Oni dolaze u dvije verzije:

 • stalak za nošenje uređaja GoTalk – pogodan za modele GoTalk 4+, GoTalk 9+ i GoTalk 20,
 • stalak za GoTalk 32 – za modele GoTalk 32 i GoTalk 32+.

Diskretni su, pouzdani, vrlo izdržljivi i lagani, te pružaju dodatnu zaštitu i stabilnost komunikatorima.

GoTalk Select

Maksimalan broj poruka: 12

GoTalk 4+

Maksimalan broj poruka: 20

GoTalk 9+

Maksimalan broj poruka: 45

GoTalk 9+ Lite Touch

Maksimalan broj poruka: 45

Posebnost: do 5 x osjetljiviji na dodir od ostalih GoTalk komunikatora

GoTalk 20+

Maksimalan broj poruka: 100

GoTalk 20+ Lite Touch

Maksimalan broj poruka: 100

GoTalk 32+

Maksimalan broj poruka: 163

GoTalk Express 32

Maksimalan broj poruka: 163

Usporedba modela

 

GoTalk Select

GoTalk 4+

GoTalk 9+

Gotalk20+

GoTalk32+

Dimenzije

2,75x2,75x1 cm

23x30x3 cm

23x30x3 cm

23x30x3 cm

36x25,5x4 cm

Težina

150 g

565 g

625 g

650 g

935 g

Vrijeme snimanja

5,6 min

4,5 min

9 min

15 min

19,5 min

Razine snimanja

3

5

5

5

5

Maksimalan broj poruka

12

16

36

100

163

Broj tipki sa porukama

4

4

9

20

32

Broj tipki sa sržnim vokabularom

_

2

3

5

3

Integrirana „tipkovnica“

+

+

+

+

+

Integrirana ručka

_

+

+

+

+

Zvučnik

+

+

+

+

+

Kontrola glasnoće

+

+

+

+

+

GoTalk Express 32 – dva načina rada

Kod komunikatora GoTalk Express 32 možete birati između dva načina rada, standard i ekspres.

Kod standardnog načina rada GoTalk Express 32 funkcionira kao i svi ostali GoTalk komunikatori - pritiskom na tipku poslušat ćete poruku.

Kod ekspres načina rada moguće je povezivanje do 8 uzastopnih poruka u jedan neprekinuti izraz. Način rada odabirete pomoću prekidača koji se nalazi na poleđini uređaja.

Vizualno i zvučno označavanje poruka

Novitet kod ovog uređaja je i mogućnost vizualnog i zvučnog označavanja poruka.

Svaka je tipka okružena LED lampicama koje će zasvijetliti pritiskom na nju. Intenzitet svjetla moguće je mijenjati.

Također, za svaku je tipku moguće dodatno snimiti i svojevrstan zvučni sažetak ili opis tipke u trajanju do 1,5 sekundi. Pritiskom na takvu tipku najprije ćete čuti kratak opis, a nakon drugog pritiska i samu poruku.

Evo jednog primjera: Pritiskom na tipku sa slikom Ivanovog lica, čut ćete riječ: „Ivan“. Pritisnite tipku još jednom i poslušajte: „Bok! Ja sam Ivan, drago mi je.“

Mogućnost skeniranja

Na komunikatoru GoTalk Express 32 moguće je automatsko skeniranje pomoću jednog ili dva prekidača te skeniranje korak po korak pomoću dva prekidača.

Kod automatskog skeniranja uređaj će reproducirati poruke određenim redoslijedom, a vi ćete ga zaustaviti kod odabrane poruke. Automatsko skeniranje može biti brzo, sporo ili umjerene brzine.

Kod druge vrste skeniranja pritiskom na prekidač „prelistavate“ poruke sami diktirajući tempo te se kod odabrane poruke zaustavljate pitiskom na drugi prekidač.

Moguće je namjestiti skeniranje grupa od četiri, osam, 16 ili 32 poruke uz odabir neke od pet razina snimanja.

Skenirati se može po redovima, stupcima ili kvadrantima. Po želji se namješta i zvučni signal za označavanje redova.

Funkcijske tipke

Iz uređaja izvadite umetnuti papirnati predložak i ukazat će vam se podloga od zelenih tipki. To su funkcijske tipke za namještanje postavki uređaja. Pomoću njih možete namjestiti jačinu LED svjetla oko tipki ili pak svjetla isključiti, namjestiti zaključavanje pojedine razine ili zaključavanje snimanja, zvučni izlaz na slušalice umjesto na zvučnik, odabir zvučnog označavanja poruka, brzinu i način skeniranja i još mnogo toga.

Da biste pristupili ovim postavkama, na poleđini uređaja umetnite vrh olovke ili spajalice u odgovarajuću rupicu. Zasvijetlit će plava lampica i potvrditi vam da ste odabrali namještanje postavki.

Gumbi „+“ i „Play“

Kod standardnog načina rada, ovi gumbi služe za riječi ili poruke sržnog vokabulara. Na svaki se može snimiti do 9 sekundi materijala.  Kod ekspresnog načina rada oni se koriste kod snimanja i reproduciranja poruka u nizu.

Dodatna oprema

Ako uređaj ne želite slušati preko zvučnika, na njega možete priključiti i slušalice. Uvijek nastojte odabrati stereo slušalice, jer bi kod monoauralnih zvuk mogao biti iskrivljen.

GoTalk Express 32 radi s tri baterije veličine AA. Međutim, ako želite, možete naručiti i adapter i uređaj jednostavno priključiti u utičnicu kada ga nemate potrebu koristiti u pokretu.

Od dodatne opreme moguće je naručiti i traku za nošenje preko ramena za jednostavan prijenos uređaja, te stalak ili nožice za korištenje komunikatora za stolom. Tako komunikator možete koristiti u svakom trenutku, gdje god se nalazili.

 

Za više informacija slobodno nam se javite na info@eglas.hr ili nam pošaljite poruku klikom na "Pošaljite upit".