Senzorna soba Snoezelen

Senzorna soba Snoezelen

Snoezelen - neobično ime za neobično lijepo iskustvo

 

Sedamdesetih godina prošloga stoljeća dva su nizozemska terapeuta osmislila neobično senzorno okruženje za rad s osobama s invaliditetom i nazvali ga SnoezelenRiječ je skovana od dviju nizozemskih riječi, snuffelen, što znači njuškati (istraživati) i doezelen, što znači drijemati. Neki to čitaju kao "snizlen" ili "snuzelen", ali ispravno se izgovara "snuzlen".

Izvorno zamišljeno kao mjesto sigurnosti i opuštanja za osobe s invaliditetom, ovo multisenzorno okruženje odmah je pokazalo i mnoge druge prednosti.

Pored smanjenja nemira i napetosti, pokazalo se i kao okruženje koje stimulira reakcije na vanjske osjetilne podražaje, potiče komunikaciju, socijalnu interakciju, istraživanje i učenje. Tako su ove dvije riječi savršeno opisale novi zanimljivi pojam i spojile se u skladnu cjelinu.

 

Prošećite senzornom sobom Snoezelen

 

 

Virtualna šetnja (tema: Svemir)

 

Senzorna soba Snoezelen zapravo je prostor osmišljen da potiče sva osjetila, ugodno smiruje i opušta, ali i poziva na istraživanje.   Ovdje možete naći različite lampe i cijevi s mjehurićima koje mijenjaju boje, optička vlakna koja oblikuju zastore ili ih možete držati u rukama, projektore koji stvaraju zanimljive interaktivne prizore na zidovima, podovima ili stropu.

 

Osjetilo sluha stimulira glazba, zvukovi koji se mogu aktivirati određenim radnjama, materijali različitih tekstura koji šuškaju i pucketaju na dodir. Neobična ogledala u senzornoj sobi Snoezelen pozivaju na istraživanje, UV-lampe i svjetleće lopte ili komadi namještaja privlače pažnju.

 

Možete opipati zidne panele i sitne predmete različitih tekstura, udobno se zavaliti u mekane naslonjače različitih oblika, baciti se u bazen s lopticama i zamišljati da plivate. A u bazenu s lopticama mogu se pokrenuti i vibracije, ugodna svjetlost može mu prosijavati s dna, možete pokrenuti glazbu koja umiruje.

 

Aktivirajte različite mirise koji bude sjećanja i osjećaje ugode, pogledajte prema gore u imitaciju oblaka ili zvjezdano nebo, poigrajte se tepihom na kojemu se projiciraju zanimljive slike ili interaktivnim panelom na zidu. Na tom panelu možete i ispuhati svoj bijes i nitko se neće ljutiti. Jesmo li nabrojali sve? Ne, još mnogo toga može stati u jednu senzornu sobu.

 

Kome senzorna soba Snoezelen može pomoći?

 

Senzorna soba Snoezelen ne služi samo pasivno promatranje  različitih efekata, nego i za sudjelovanje u igri, uključivanje i isključivanje, kreiranje vlastitih igara i istraživanje. Oni koji ne mogu sudjelovati u multisenzornoj igri koristeći ruke ili noge, mogu koristiti upravljanje pogledom, pritiskanje sklopki i razne druge metode interakcije. Senzorna soba Snoezelen dostupna je i za slijepe i slabovidne osobe.

 

I na kraju, najvažnije je zapamtiti da ova soba ne postavlja ograničenja. Prikladna je za sve dobi i sve razine sposobnosti korisnika. Za opuštanje i smirenje tu je blago svjetlo, umirujući zvukovi, mirisi i mekane tkanine; za stimulaciju su zaduženi vizualni prizori, glazba i zvukovi, mirisi i zanimljive teksture koje se mogu istraživati; sparivanje boja, razumijevanje uzroka i posljedica, stvaranje tematskih okruženja i još mnogo toga potiče razvoj i učenje; ugodno okruženje idealno je za terapiju bez stresa i nelagode. Zato u nastavku donosimo samo neke primjere kod kojih multisenzorno okruženje Snoezelen može biti od velike koristi.

 

Senzorna soba Snoezelen i poremećaji iz spektra autizma

 

Poremećaji iz spektra autizma pokrivaju zaista široku lepezu različitih pojava i priča potpuno različitih pojedinaca.  Senzorna soba Snoezelen (tj. multisenzorno okruženje), može se mijenjati i prilagođavati svakome od njih pa je po tome posebna i neprocjenjiva u radu i terapiji. Ne treba posebno naglašavati da kod osoba s poremećajima iz spektra autizma okruženje igra veliku ulogu.

 

Hipo i hiperosjetljive osobe na podražaje u Snoezelen sobi mogu se osjećati ugodno; svjetlost, razina buke, boje, sve se to može mijenjati i prilagođavati. Kada je potrebno, senzorni se podražaji mogu ublažiti, kontrolirati i postepeno pojačavati, dok se u drugim slučajevima odabrani osjetilni podražaji mogu pojačati ili izolirati isključivši sve druge, kako bi osoba usmjerila pažnju na njih. Tako stvaramo sigurno okruženje za procjene, a kasnije i intervencije i rad s terapeutom u kojem djeca i odrasli neće osjećati napetost, strah ili nelagodu.

 

Senzorna soba Snoezelen, naravno, nije samo okruženje, ona je i velika kolekcija alata za procjenu, terapiju, stimulaciju, igru i učenje.

 

Obrazac (checklistu) za procjenu senzorike koja se temelji na nacionalnim standardima Ujedinjenog Kraljevstva za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma možete preuzeti OVDJE .

 

Popis literature i znanstvenih radova o multisenzornom okruženju (Snoezelen) i poremećajima iz spektra autizma možete pronaći OVDJE .

 

Senzorna soba Snoezelen i intelektualne teškoće

 

Istraživanja govore o pozitivnim rezultatima nakon korištenja senzorne sobe Snoezelen u terapijskom pristupu. Terapija uz pomoć senzorne sobe Snoezelen značajno doprinosi smanjenju maladaptivnih i povećanju adaptivnih ponašanja  kod osoba s intelektualnim teškoćama. Adaptivna ponašanja generaliziraju se i na njihovu svakodnevicu.

 

Senzorna soba Snoezelen i rad s problemima u ponašanju

 

Kod mnogih se osoba, kojima je teško nositi se s problemima, odgovori često manifestiraju kroz ispoljavanje emocija na načine koje društvo smatra neprihvatljivima. Različite su vrste nepoželjnih ponašanja;  grizenje predmeta, pljuvanje, vikanje i vrištanje, udaranje, psovanje, a osobe koje ih ispoljavaju često mogu predstavljati opasnost za sebe i druge.

 

Verbalna terapija za osobe s problemima u ponašanju, u Snoezelen sobi, odvija se u umirujućem multisenzornom okruženju. Tome pridonose umirujuće boje, mirisi i glazba. Nasuprot tome, obloženi zidovi i strunjače na podovima tu su za one koji eventualno žele usmjeriti svoje negativne emocije, a da se pritom ne ozlijede.

 

Nekima će odgovarati i druge aktivnosti u kojima mogu ispuhati svoj bijes, poput interaktivnih panela na zidovima. Jedan je takav primjer „kardiozid“ u kojega se može udarati i koji potiče aktivnost za istodobno poboljšanje koordinacije i motoričkih funkcija, te usmjerenost na određeni zadatak.

 

U radu s osobama koje ispoljavaju nepoželjno ponašanje sve više se traže okruženja za interaktivnu igru, poput bazena s lopticama u koji se korisnici mogu bacati bez rizika od ozljeda. Takvi bazeni mogu uključivati i vibracije i podno osvjetljenje te glazbu. Oni se mogu pretvoriti i u personalizirano multisenzorno okruženje jer korisnik može birati boju i glazbu.

 

Senzorna soba Snoezelen i radna terapija

 

U radnoj terapiji posebno dolazi do izražaja multifunkcionalnost senzorne sobe Snoezelen. Senzorna soba Snoezelen s lakoćom se prilagođava svakom pojedincu, od male djece do osoba treće životne dobi, te osobama svih razina fizičkih i kognitivnih sposobnosti. Ovaj multisenzorni prostor može se koristiti za procjene fizičkih i kognitivnih sposobnosti pojedinca, ali i za rad i rehabilitaciju.

 

U senzornoj sobi korisnik može izvoditi različite aktivnosti povezane s osjetilima mirisa, vida, sluha, dodira, kao i različite interaktivne igre i vježbe, a radni terapeut može ih koristiti za procjenu korisnikovih sposobnosti, od senzornih i motoričkih, do kognitivnih.

 

U Snoezelen senzornoj sobi mogu se, na primjer, izvoditi jednostavne aktivnosti uz izbjegavanje senzornog preopterećenja, poput usmjeravanja pažnje na jedan zadatak ili vježbi poboljšanja pažnje i koncentracije. To se izvodi gašenjem sve opreme osim one s kojom se trenutno radi. Mogu se izvoditi i složenije aktivnosti, poput učenja tehnika samosavladavanja ili vježbanja izvođenja svakodnevnih zadataka, relaksacije u sigurnom okruženju uz pomoć terapeuta i sl.

 

Aktivnosti se s lakoćom mogu prilagođavati različitim potrebama radne terapije, npr. boje ili veličina predmeta za osobe koje imaju poteškoća s vidom, zvuk za osobe koje slabije čuju ili su osjetljive na glasne zvukove ili neke određene zvukove. Djeca mogu donijeti i svoje omiljene igračke koje mogu postati dio igre ili poticaj na neku aktivnost koja će, kao nagradu, aktivirati neki zvučni ili svjetlosni efekt. U personaliziranju aktivnosti puno pomažu i projektori.

 

Senzorna soba Snoezelen i rana intervencija

 

U ranoj dobi veliku važnost ima primanje osjetilnih podražaja i učenja kroz igru. Pod utjecajem senzornih poticaja iz okoline stvaraju se sinapse među neuronima, što je važno za razumijevanje svijeta oko sebe, reagiranje na podražaje, razvoj osobnosti i donošenje odluka.

 

Kroz igru u senzornoj sobi Snoezelen razvijaju se motoričke vještine, uči se razumijevanje uzroka i posljedica, a procjena djeteta je neusporedivo lakša u ovakvom neformalnom okruženju. Ugodna atmosfera senzorne sobe Snoezelen smanjuje pritisak na dijete pa je lakše uočiti stvari koje bi možda prošle nezamijećene u formalnom okruženju ureda ili ordinacije.

 

Smišljanje igara i kreativnih načina učenja o svijetu oko sebe pomaže djetetu u kognitivnom i motoričkom razvoju, a terapeutima u procjeni i terapiji djece s teškoćama u razvoju.

 

Senzorna soba Snoezelen i demencija

 

Na ovom linku možete pročitati kako strukturirati senzornu sobu za osobe s demencijom: www.bit.ly/sensory-room-dementia-by-lesley-collier-ana-jakob

 

Senzorna soba Snoezelen i ozljede mozga

 

Multisenzorno okruženje može pomoći i kod rehabilitacije nakon ozljeda mozga, kako fizičke, tako i kognitivne.

 

Ovdje se senzorne sobe koriste na više načina, bilo za stvaranje ugodnog i povjerljivog okruženja za terapije, bilo za poticanje osjetila vizualnim, auditivnim, taktilnim i olfaktornim podražajima u svrhu terapije. Senzorna soba Snoezelen idealno je mjesto i za učenje novih komunikacijskih tehnika i svih oblika terapije senzornom integracijom.

 

Pri osmišljavanju senzorne sobe u svrhu rehabilitacije treba paziti na inkluzivnost. Potrebno je dobro razmisliti jesu li njezini sadržaji dostupni svima, bilo da se osobe mogu kretati bez teškoća, bilo da su u kolicima ili se koriste hodalicom. Raspored u Snoezelen sobi mora biti takav da se korisnike može podignuti i sigurno prenijeti, te da se mogu svuda udobno i sigurno smjestiti. Moraju imati lagan pristup opremi i dobro je vidjeti te je koristiti bez teškoća.

 

Od velike koristi kod osoba koje se oporavljaju nakon ozljede mozga mogu biti posebno osmišljene aktivnosti za vježbanje kognitivnih sposobnosti koje uključuju rješavanje problema, donošenje odluka, koordinaciju ruke i oka, koncentraciju, pamćenje, usmjerenu pažnju, prepoznavanje različitih predmeta i pronalaženje riječi.

 

Za razvijanje mišićne snage, stiska ili različitih pokreta mogu se koristiti i manji interaktivni predmeti  ili igre koje se mogu lako prenositi i koristiti u različitim pozicijama.

 

Tako senzorna soba Snoezelen, zahvaljujući terapiji senzornom integracijom, može postati ključni faktor u rehabilitaciji osoba nakon ozljeda mozga.

 

Kako do senzorne sobe?

 

E-Glas će Vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva Vaša pitanja. Također, E-Glas Vam nudi BESPLATNO savjetovanje i uslugu 3D dizajna senzorne sobe u vašoj školi, centru ili domu. 

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite Vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665.

 

Pogledajte  kratki video  i saznajte kako do senzorne sobe u 7 koraka.

 

Kako do senzorne sobe u 7 koraka

__________________________________________________________________________________

izvor: snoezelen.info

 

image001.png