Senzorna soba 

Senzorna soba 

Senzorna soba - Idealno rješenje za osobe s poremećajem senzorne integracije

senzorna.png

 

Što je senzorna soba?

Senzorna soba je posebno opremljena soba koja se koristi u terapiji djece s raznim teškoćama (poput poremećaja iz spektra autizma, poremećaja senzorne integracije, agresivnosti itd.) Od svih vrsta senzornih soba, na našim prostorima, najpoznatija je senzorna soba Snoezelen .

Općenito, senzorna soba je soba koja:

•  kod djeteta stvara osjećaj sigurnosti i smiruje ga

•  potiče na učenje

•  pospješuje koncentraciju

•  unaprijeđuje komunikacijske vještine

•  sprječava česte i nagle promjene raspoloženja i neodgovarajuće reakcije

•  poboljšava samokontrolu

•  poboljšava kvalitetu života djece

 

 

 

Slika govori tisuću riječi, a video - milijun. Pogledajte kratki video o senzornoj sobi (Snoezelen)!

 

Na koji način radi senzorna soba?

Senzorna soba omogućuje djetetu učiti i napredovati kroz igru u ugodnoj i opuštenoj atmosferi. Dijete postaje slobodnije i otvorenije te lakše prihvaća drugačije i primjerenije načine ponašanja te odgovarajuće reakcije.

Ovdje terapeut može koristiti različite zabavne aktivnosti koje djetetu predstavljaju stalni izazov (ali koje ono može uspješno svladati). Tako se djetetovo ponašanje s vremenom počinje manifestirati i izvan sobe (npr. kod kuće, u školi i u drugim okruženjima). Zato je uz terapeute važna i podrška roditelja.

 

Kako senzorna soba izgleda i što se u njoj nalazi?

Soba je opremljena mekanim zidnim oblogama i podom. Sadrži komplet opreme od različitih elemenata. U senzornoj sobi mogu se instalirati brojni elementi - ovisno o potrebama ustanove, škole ili centra. Od mnoštva elemenata izdvojili smo one koji su najčešći:


Svjetlosni projektor koji preko rotirajućeg diska stvara uvećane slike na zidu. On stvara prelijepe i zanimljive projekcije u sobi (prelijevanje boja, „morsko dno“ i sl.)

svjetlosni projektor.jpg

Rotirajuća „disko“ kugla koja se koristi u kombinaciji s izvorom svjetlosti u boji te stvara posebne svjetlosne efekte (npr. točkastu svjetlost po cijeloj prostoriji koja se „vrti“, „ljulja“ i mijenja boje).

svjetleca kugla.jpg

Reflektor koji je izvor svjetlosti s rotirajućim diskom u četiri osnovne boje.
Snop svjetlećih optičkih vlakana koja mijenjaju boju, mogu se savijati, prekrivati tijelo, itd.

snop vlakana.jpg

Interaktivne tube s mjehurićima i lopticama. Tube su ispunjene vodom i mjehurići guraju loptice unutar cijevi. Svjetlost u tubama mijenja se spontano ili preko prekidača koje dijete kontrolira. Na ovaj način dijete uči boje, prostorne i uzročno-posljedične odnose.

tube s mjehuricima.jpg

Folije poput ogledala - pojačavaju efekte ostale opreme.
Raspršivač arome za aromaterapiju s eteričnim uljima koji sobu ispunjava ugodnim mirisima.
Vibrirajuća muzička fotelja koja je mekana, a u njoj se nalazi zvučnik. Ova fotelja pruža višestruku stimulaciju jer ležeći na njoj tijelo korisnika dobiva vibracije u ritmu, sluša muziku, te dolazi do senzornog iskustva.
Jastuk - podloga, izuzetno popularna za opuštanje, za udobni smještaj djeteta i terapeuta.
UV-lampa koja osvjetljava dijelove prostorije UV-svjetlošću, uz nju se koriste štapići od pleksiglasa različite debljine i boje za konstruiranje, kotrljanje i udaranje ritma.
Trampolin s držačem koji je pogodan i za veoma malu djecu.
Razni masažeri koji se koriste za stimulaciju osjetila za ravnotežu, vježbe ravnoteže; sadrži i loptice za duboku stimulaciju.
Bazen s lopticama koji daje mogućnost primanja senzornih podražaja po cijelome tijelu.

bazen s lopticama.jpg

 

Koji je cilj senzorne sobe?

Cilj senzorne sobe je poboljšati kvalitetu života djece i mladih s teškoćama u razvoju i edukacija njihovih obitelji.

 

Kome senzorna soba može pomoći?

Senzorna soba najviše može pomoći osobama s poremećajem senzorne integracije, s poremećajima iz spektra autizma, poremećajima u ponašanju, u rehabilitaciji nakon ozljeda mozga. U zapadnim zemljama koristi se i u domovima za starije i nemoćne osobe.

 

Kolika je cijena opremanja senzorne sobe?

Cijena opremanja senzorne sobe ovisi o količini elemenata u sobi. Cijena se formira nakon što se utvrde potrebe Vaše ustanove, centra ili doma.

Omogućujemo i opciju (postepenog) nadograđivanja senzorne sobe prema Vašim potrebama i (trenutnim) mogućnostima. Ukoliko želite senzornu sobu, ali trenutno niste u mogućnosti potpuno ju opremiti, slobodno nam se javite i savjetovat ćemo vas s kojim elementima možete početi u opremanju vaše senzorne sobe.

Savjetovanje i 3D dizajn senzorne sobe nudimo BESPLATNO i neobvezujuće.

 

Kako do senzorne sobe?

E-Glas će Vas voditi kroz cijeli proces od početka do konačne realizacije i osigurati odgovore na sva Vaša pitanja. Senzornu sobu omogućujemo i pravnim i fizičkim osobama.

Nazovite 051 670 379 ili pošaljite Vaš upit na info@eglas.hr.  Za pozive izvan Hrvatske - Viber: +385 99 418 7665

 

P.S. Pogledali ste video "Kako do senzorne sobe u 7 koraka" i želite odmah riješiti prvi i drugi korak (koji su opisani u videu)? Sve što trebate jest kliknuti na "Prijavite se", nakon toga ispuniti naš obrazac i mi ćemo Vas kontaktirati.

Prijavite se

 

 

Saznajte kako do senzorne sobe u 7 koraka!

 

 

 

 

 

image001.png