Korisnici

Korisnici

Tetraplegija (kvadriplegija)

Oduzetost mišića je stanje kada do kontrakcija u mišićima uopće ne dolazi ili kada su one slabe. Zato je pojedine kretnje nemoguće izvesti ili je njihovo izvođenje otežano.  Potpuna oduzetost mišića naziva se paraliza ili plegija, a djelomična oduzetost pareza. Kada su zahvaćena sva četiri uda, odnosno ruke i noge, kao i trup, takvo stanje nazivamo tetraplegija ili tetrapareza.

Plegija ili pareza nastaje zbog smetnji kod prijenosa živčanih impulsa iz središnjega živčanog sustava u zahvaćene mišiće. Uzrok tome može biti poremećaj ili oštećenje u mozgu ili u dijelovima kralježnične moždine. Osobe koje pate od ovog poremećaja najčešće su vezane za invalidska kolica i svakodnevne aktivnosti izuzetno su im otežane.

 bežični miš IntegraMouse Plus

Sustav Servus kao pomoć u svakodnevnom životu

Osobama s tetraplegijom sustav Servus izuzetno je koristan, a može biti i od životne važnosti. Upravljanje daljinskim upravljačem osobi s tetraplegijom često je nemoguće. Samim time može se osjećati izoliranom i ovisnom o drugima, što može negativno utjecati na samopouzdanje. Uz sustav Servus osoba s tetraplegijom može upravljati svim uređajima koji imaju daljinski upravljač jednostavnim glasovnim naredbama poput: „Servus, upali televizor“, „Glasnije“ ili „Kanal tri“.

Velik broj osoba s tetraplegijom ima strah od pada. Najmanje dva puta dnevno trebaju se premjestiti iz kolica u krevet i obratno. Sustav Servus ima detekciju pada. U slučaju pada Servus će birati broj prijatelja, rodbine ili hitne službe, već prema izboru korisnika, i pomoć može stići u najkraćem mogućem roku.

Sitne tipke na telefonu gotovo je nemoguće pritisnuti. Osoba s tetraplegijom telefon često ne može ni držati. Uz Servus može obaviti telefonski poziv, a telefon ne mora čak ni vidjeti. Ne treba ni spominjati koliko je važno moći voditi privatne razgovore bez pomoći asistenta. Dovoljno je, na primjer,  reći: „Servus, nazovi Marka“ da bi se obavio telefonski poziv. Ova mogućnost od velike je važnosti za samostalnost osobe s tetraplegijom i njen odnos s okolinom.

Veliki problem kod tetraplegije nemogućnost je slobodnoga kretanja. Uz Servus osoba s tetraplegijom može bezbrižno ostati sama u svome domu. Ako netko pozvoni, dovoljno je reći: „Servus, prikaži vrata“ i Servus će na ekranu prikazati tko je pred vratima. Ako korisnik odluči osobu pustiti u svoj stan, dovoljno je da kaže: „Servus, otključaj vrata“.

 žiroskopski miš Quha Zono i tetraplegija      bežični žiroskopski miš Quha Zono

Upravljanje računalom bez korištenja ruku

Za rad na računalu predstavljamo tri zanimljiva proizvoda. Uz pomoć inovativnih miševa osobe s tetraplegijom mogu upravljati računalom uopće se ne koristeći rukama. Quha Zono je bežični žiroskopski miš koji promjene položaja pretvara u pomake pokazivača na ekranu. Malen je i lagan, pa se može koristiti u bilo kojem položaju i pričvrstiti na bilo koji dio korisnikova tijela. Osobe s tetraparezom mogu koristiti i mogućnost dodavanja dva prekidača umjesto lijeve i desne tipke miša, iako su sve funkcije miša dostupne i potpuno bez upotrebe ruku.

IntegraMouse Plus malo je drugačija vrsta miša, a pomoću njega je moguće upravljati računalom isključivo ustima. Čak i najmanji pokret usnica na usniku pomicat će kursor po ekranu, a puhanjem i uvlačenjem zraka moguće je simulirati klikove mišem.

Služiti se računalom moguće je i samo uz pomoć pogleda. PCEye Go je uređaj za praćenje oka koji pomake korisnikova pogleda pretvara u pomicanje kursora po ekranu. Uređaj također simulira i klikove, dvoklike, lijevu i desnu tipku miša, skrolanje i drugo. Pričvrstite ga na stolno ili prijenosno računalo ili na tablet i otvorite svoj novi prozor u svijet rada, učenja, zabave i socijalne interakcije.