Korisnici

Korisnici

Paraplegija

Stanja potpune oduzetosti pojedinih mišića (plegije) ili djelomične oduzetosti (pareze) nastaju uslijed smetnji u prijenosu živčanih impulsa iz središnjega živčanog sustava u pojedine mišiće. Do takvih smetnji može doći zbog poremećaja ili oštećenja u dijelovima središnjeg živčanoga sustava (mozak i kralježnična moždina).

Stanje u kojem su zahvaćene obje noge, uz cijeli trup ili dio trupa, nazivamo paraplegija ili parapareza. U mišićima zahvaćenim paraparezom ili paraplegijom kontrakcije su slabe ili do njih uopće ne dolazi. To rezultira teškoćama pri određenim kretnjama ili potpunom nemogućnošću pokretanja pojedinih udova. Oba stanja, bilo da se radi o paraplegiji ili paraparezi, često se u žargonu zamjenjuju nazivom paraplegija. U tom smislu koristit ćemo ga i mi u ostatku članka.

Sustav Servus kao pomoć osobama s paraplegijom

Servus_sustav upravljanja domom

Osobama s paraplegijom svijet nije prilagođen, a nažalost, često nije ni vlastiti dom. Ako je osoba vezana uz kolica, boravak u kući poprilično je otežan. Elektronički sustav Servus takvim osobama nudi mogućnost upravljanja vlastitim domom. Uz Servus možete ostati sami i sigurni. Dovoljno je reći: „Servus, otključaj vrata“ nakon što ste na vlastitom televizoru vidjeli tko je zazvonio i odlučili ga pustiti u kuću. Nije potrebno otići do vrata.

Legli ste u krevet i shvatili da je klimatizacijski uređaj ostao uključen, a daljinski upravljač daleko. Ustati iz kreveta, ući u kolica i dohvatiti daljinski, ponavljajući cijeli niz radnji, nije tako jednostavno. Lakše je reći: „Servus, ugasi klimu“. Jednako tako možete upaliti ili ugasiti te podesiti svjetlo, televizor ili liniju kada ste u krevetu i prelazak u kolica predstavlja prepreku ili dodatni napor.

Pad iz kolica može biti vrlo neugodan, pa i opasan ako je osoba sama kod kuće. Sustav Servus detektirat će pad te automatski pozvati osobu koju je korisnik unaprijed odabrao za hitne situacije.

Uz sustav Servus boravak u vlastitom domu znatno je lakši i ugodniji. On je vaš osobni asistent koji je uz vas 24 sata dnevno. Raspoznaje i govori nekoliko jezika, programiran je da bude vrlo ljubazan i nikada se ne umara!

Servus i paraplegija    Sustav Servus i paraplegija    Servus i pomoć osobama s paraplegijom    Sustav Servus_pomoć ososbama s paraplegijom