Korisnici

Korisnici

Multipla skleroza

Multipla skleroza. Simptomi. Multipla skleroza je kronična bolest središnjeg živčanog sustava koja upalnim procesima usporava, ometa ili blokira prijenos živčanog impulsa između stanica. Ovisno o mjestu i opsegu oštećenja mijelinskih ovojnica živaca, može se manifestirati različitim simptomima: problemima s motorikom, koordinacijom i ravnotežom, slabošću mišića, problemima s vidom, oslabljenim osjetilima, umorom, vrtoglavicom, poremećajima u govoru. Ova bolest javlja se u svim dobnim skupinama.

Pročitajte više o multiploj sklerozi

Kako Servus  može pomoći osobama s multiplom sklerozom?

Oboljeli od multiple skleroze zbog pada motoričkih sposobnosti često imaju problema s obavljanjem svakodnevnih aktivnosti. Nešto što je prije bila jednostavna i usputna radnja kojoj nismo pridavali nikakvu pažnju, sada postaje izazov. Pridignuti se i upaliti svjetlo, učiniti nekoliko koraka i otvoriti vrata, pritisnuti gumb na daljinskom upravljaču, sve to može postati pravi problem.

Servus osobama s multiplom sklerozom olakšava život. Dovoljna je jedna glasovna naredba i Servus će za svog korisnika otvoriti vrata, upaliti ili ugasiti svjetlo, klimu, televiziju, teletekst, promijeniti kanal, birati željeni telefonski broj i još mnogo toga.

Kod ove bolesti često dolazi do problema s vidom. Važno je reći da uz pomoć Servusa možete upravljati svim funkcijama daljinskog upravljača - naravno, vlastitim glasom. Nije potreban ni pogled na daljinski upravljač, dovoljno je samo reći: „Servus, kanal tri!“  Isto se odnosi i na liniju ili klima uređaj.

Još jedan od velikih problema mogu biti telefonski pozivi, ne samo zbog malih tipki već i zbog često malih ekrana i težeg snalaženja po imeniku. Vaš elektronički pomoćnik omogućava vam da jednostavnom glasovnom naredbom, poput: „Servus, nazovi Ivana!“ izvršite telefonski poziv.

Čuli ste zvono na ulaznim vratima. Uz naredbu: „Servus, prikaži vrata!“, Servus na televizoru prikazuje ulazna vrata. Odlučite li osobu pustiti da uđe, uz naredbu: „Otključaj vrata“, Servus ispunjava Vašu želju. Tako osoba i iz kreveta ili sjedeći na stolici ima kontrolu nad time tko joj ulazi u dom.

Elektronički pomoćnici iz palete Tobii Dynavox proizvoda

Za osobe koje imaju poteškoća s govorom ili ne mogu govoriti, Servusovog elektroničkog pomoćnika nadopunit će Tobii PCEye Go . To je uređaj za praćenje oka koji vam omogućuje upravljanje računalom uz pomoć pogleda. Zahvaljujući tehnologiji za praćenje pogleda, dovoljan je samo pokret oka da ponovno imate svoju samostalnost i sposobnost komunikacije.

Tobii Dyvavox nudi i Tobii Communicator  – bogatu paletu softvera za augmentativnu i alternativnu komunikaciju, kao i uređaje za generiranje govora Serije I+ kojima se, ako je potrebno, može upravljati i pogledom.

Slobodno nam se obratite za sva pitanja i pojašnjenja!