Korisnici

Korisnici

Komunikatori za bolnice
Podizanje kvalitete skrbi o pacijentima uz pomoć asistivne tehnologije

Serija I+_komunikacija u bolnici

Bolničko okruženje i moguće poteškoće

Boravak u bolničkom okruženju, a pogotovo u jedinici intenzivnog liječenja, za pacijente je često stresan. Pacijenti mogu biti zbunjeni, prestrašeni i napeti, a ono što se u svakodnevnom životu inače uzima zdravo za gotovo, uključujući i komunikaciju, sada može postati nepremostiva prepreka. Bolest, lijekovi, bol, slabost, zahvati kojima su bili podvrgnuti, sve to može onemogućiti pacijente u normalnoj komunikaciji, i to baš u trenutku kada ona može biti od vitalne važnosti.

S druge strane, osoblje koje se brine o pacijentima mora se nositi sa stresom i brzim ritmom rada, užurbanom okolinom i izuzetno zahtjevnim poslom, istodobno pokušavajući što bolje procijeniti, čitajući suptilne znakove, slijedeći svoje iskustvo ili osjećaj, stanje i potrebe onih koji im često to ne mogu sami reći.

Uloga alata augmentativne i alternativne komunikacije je ponovno podizanje mosta komunikacije između onih koji su u potrebi i onih koji im mogu najbolje pomoći. Oni znatno poboljšavaju kvalitetu života i rada u bolnici te pridonose bržem i lakšem svladavanju poteškoća, a u konačnici i oporavku.

Kome su namijenjeni ovi proizvodi

Ovi uređaji augmentativne i alternativne komunikacije  namijenjeni su pacijentima s različitim dijagnozama i različitom težinom komunikacijskih poteškoća. Njihovu ulogu možemo podijeliti na tri osnovne funkcije:

 • Olakšavanje komunikacije između bolničkog osoblja i pacijenata koji imaju poteškoća s komunikacijom ili im je ona posve onemogućena (pacijenti koji pate od afazije, osobe zaključane u svom tijelu, pacijenti na ventilatorima, osobe koje pate od multiple skleroze, ALS-a, koje se oporavljaju od moždanog udara i sl.)
 • Veća samostalnost pacijenata (samostalno upravljanje svjetlima, televizorom, bolničkim krevetom, pozivanje sestre)
 •  Samostalnost pristupa računalu, internetu, društvenim medijima i telekomunikacijskim uslugama


Serija I+ za bolnice

Dobrobiti za pacijente

Bolja komunikacija pacijentima omogućuje i bolju njegu te poboljšanje emotivnog stanja. Osoblju bolnice i obitelji mogu izraziti svoje želje i potrebe, emocije, intenzitet i mjesto boli i još mnogo toga. Dodatne su koristi, bilo da se radi o kratkoročnom ili dugoročnom boravku u bolnici:

 • Veća samostalnost u upravljanju uređajima u svojoj okolini
 •  Samostalan pristup računalu, telekomunikacijama, društvenim mrežama i sl.
 • Mogućnost sudjelovanja u obrazovanju, radu i mnogim svakodnevnim aktivnostima koje se mogu obaviti preko računala
 • Rana procjena eventualnih budućih potreba za asistivnom tehnologijom

Dobrobiti za osoblje

Gradeći bolju komunikaciju s pacijentima, osoblje im može bolje pomoći, ali i emotivno olakšati boravak u bolnici. Stvara se čvršća veza i povjerenje između pacijenata i zdravstvenog osoblja, što je od neizmjerne važnosti u procesu oporavka. Uređaji asistivne tehnologije donose mnoge dobrobiti, a samo neke od njih su:

 •  Sprečavanje nesporazuma, pa čak i pogrešaka, uslijed pogrešno protumačenih poruka ili nemogućnosti pacijenata za verbalnim i neverbalnim izražavanjem
 • Kvalitetnije prikupljanje informacija o pacijentu, o njegovom stanju i potrebama, a time i kvalitetnija i pravilnije usmjerena njega
 • Manja potreba za osobljem kod svakodnevnih situacija koje ne zahtijevaju stručnu pomoć, poput paljenja svjetla, gašenja televizora i sl.


Tobii Komunikatori za bolnice

Dobrobiti za zdravstvene ustanove

Uvođenjem komunikacijskih alata zdravstvene ustanove mogu očekivati poboljšane ishode liječenja i veće zadovoljstvo pacijenata, kao i veću produktivnost i zadovoljstvo osoblja. Asistivna tehnologija donosi ugodnije okruženje i olakšava stručnom osoblju razumijevanje potreba pacijenata i pružanje njege. Zdravstvene ustanove imat će i druge koristi:

 • Manji broj liječničkih pogrešaka ili ponovnih dolazaka pacijenata u bolnicu uslijed otežane ili onemogućene komunikacije
 • Manji broj nezgoda zbog veće neovisnosti pacijenata u upravljanju uređajima u svojoj okolini
 • Veća učinkovitost i bolja usluga zdravstvenog osoblja
 •  Smanjenje mogućnosti zakašnjele dijagnoze i njege, a time i skraćivanje boravka u bolnici

Jasno je da poboljšanje kvalitete usluga i zadovoljstva pacijenata te povećanje učinkovitosti i zadovoljstva osoblja u konačnici rezultira i smanjenjem troškova. Tako čak i jedan mali uređaj iz bolničke sobe ili pokraj kreveta na jedinici intenzivnog liječenja može upravljati racionalnošću i efikasnošću velikoga bolničkog sustava.

Tobii Dynavox_serija I+

Uređaji serije I+

Tobii Dynavoxova serija I+ sastoji se od dva uređaja za generiranje govora, I-12+ i I-15+. Njima se može upravljati i pogledom pomoću ugrađenog uređaja za praćenje oka. Podržavaju sve metode unosa podataka: pomoću dodira, prekidača, skeniranjem ili pogledom. Kompatibilni su s operativnim sustavom Windows 8.1., a s njima dolazi Tobii Dynavoxov softver Communicator 5.

Ovi uređaji  korisnicima omogućuju neprekinutu komunikaciju tijekom cijelog dana. Lako se čiste, nema kablova i dijelova koji strše i koji bi mogli o nešto zapeti. Baterije uređaja serije I+ traju i do devet sati, a mogu se zamijeniti bez prekida u radu. Uz jedinstvene funkcije Wake-on-GazeTM  i Sleep-on-GazeTM  uređaj se jednim pogledom može staviti u stanje mirovanja ili ponovno aktivirati. Dovoljno je usmjeriti pogled u gumb koji je smješten izvan ekrana.

Serija I+ pruža punu slobodu izražavanja. Korisnik može razgovarati licem u lice ili komunicirati online; uz pomoć različitih softvera i funkcija lako će se uključiti u svakodnevne razgovore, ali i kontaktirati s drugima preko elektroničke pošte, tekstualnih poruka, chata, Skype-a™ ili telefonski uz pomoć Bluetooth® tehnologije i sintetiziranoga glasa.

Uređaji serije I+ imaju tri USB priključka, HDMI priključak za jednostavno povezivaje na vanjski ekran, te još nekoliko drugih priključaka.  Pomoću Wi-Fi-a i Etherneta može se spojiti na internet bežično ili pomoću kabela. Svaki uređaj ima i dvije kamere; jedna je okrenuta prema naprijed, a druga prema korisniku.

Tobii Dynavoxov jedinstveni softver za interakciju pogledom s funkcijom zumiranja i gotovim setovima kartica za Communicator i Compass korisnicima će omogućiti da se s lakoćom koriste Skypeom, Facebookom i ostalim aplikacijama društvenih mreža uz preciznost gotovo do veličine piksela.

U Tobii Dynavoxove uređaje serije I+ ugrađeni su infracrveni moduli pa se pomoću njih može upravljati bilo kojim uređajem na daljinsko upravljanje - svjetlima, klima-uređajima, televizorom i još mnogo čime. Sada se to može učiniti samo jednim pogledom ili dodirom ekrana.

Komunikatori I+ u bolnici