Korisnici

Korisnici

Hrvatski ratni vojni invalidi i Servus

Najteži invalidi Domovinskog rata, sa 100%-tnim oštećenjem organizma kojima je za redoviti život potrebna pomoć i njega druge osobe,  svakodnevno se susreću s problemima pristupačnosti javnim ustanovama, ali nažalost, problem predstavlja i funkcioniranje u vlastitom domu zbog nedovoljne prilagođenosti prostora u kojem osoba živi i boravi.

Kod osoba s najtežim invaliditetom koje ostaju same u svome domu često se počinju javljati pitanja: Što ako mi se nešto dogodi? Vrata su zaključana, kako ću nekoga pustiti da uđe? Kako uopće mogu znati koga puštam u dom? ...
Ovakvu situaciju Servus vrlo jednostavno i učinkovito rješava. Niste bespomoćni! Uz Servus sustav možete bez zabrinutosti ostati sami u kući. Štoviše, Servus sustav omogućuje Vam potpunu kontrolu i slobodu upravljanja vratima svoga doma jer možete i vidjeti osobu koju puštate u svoj životni prostor. Mala video kamera se instalira pred ulaznim vratima, a slika se prikazuje na Vašem televizoru. Kada imate dragog posjetitelja pred ulaznim vratima, samo trebate reći: „Servus, otključaj vrata“ i posjetitelj slobodno ulazi u dom. Na ovaj način, ne samo da niste bespomoćni već u potpunosti kontrolirate i organizirate posjete i druženja.

Ono čega se svi pribojavaju je da članu obitelji naglo pozli, ali telefona nema u blizini za pozvati pomoć, a zbog invaliditeta možda niste u mogućnosti niti doći do telefona ili utipkati brojeve i pozvati nekoga.
Servus je tu za Vas da Vam pomogne i u ovoj situaciji. Vlastitim glasom, bez podizanja telefonske slušalice, možete nekome spasiti život. Sve što trebate učiniti jest reći: „Servus SOS“ i Servus poziva hitnu pomoć.

Osobe amputiranih ili paraliziranih udova su često prisiljene većinu vremena boraviti u jednoj prostoriji, pomalo u izolaciji od društva. Čak im je ograničen i pristup različitim medijima pa tako na primjer ne mogu samostalno koristiti ni daljinski upravljač za upravljanje televizorom. Zbog ovoga,  mogućnost glasovnog upravljanja TV-om, glazbenom linijom, radiom ili DVD uređajem značajno pomaže za postizanje samostalnosti i uključivanje u društvena zbivanja. Servus Vam omogućuje da mijenjate kanale na TV-u kada želite, da slušate glazbu koju želite ili gledate film kada Vi to želite. Primjerice, ukoliko želite promijeniti kanal na TV-u samo trebate reći: „Kanal pet“ ili „Kanal dva“ i Servus mijenja kanale. Dakle, umjesto daljinskih upravljača, koristite svoj Servus sustav i upravljate navedenim uređajima.

Za osobe koje se teško mogu kretati velik problem predstavljaju nepristupačni prekidači za svjetla. Jedna takva situacija je ako ležite u krevetu i želite ugasiti ili upaliti svjetlo, a prekidač se nalazi na drugom kraju prostorije, pored vrata. Ovaj problem Servus vrlo brzo rješava. Samo trebate reći: „Servus, upali svjetlo“ i svjetlo se pali. Isto je i ako želite ugasiti svjetlo.

Ugradnjom Servus sustava u njihove domove, hrvatski ratni vojni invalidi dobivaju novu priliku za kvalitetniji, normalniji i najvažnije samostalniji život.