Korisnici

Korisnici

Poremećaji iz spektra autizma
Izazov komunikacije

Sve je lakše uz malu pomoć

Živeći s osobom kojoj je dijagnosticiran neki od poremećaja iz spektra autizma suočit ćete se s mnogim izazovima na gotovo svim područjima života. Uz malu pomoć odgovarajućih alata možemo ublažiti problematično ponašanje te doprinijeti zdravijem, sretnijem i kvalitetnijem životu vaše djece.

Pravi alati iskorišteni na pravi način neprocjenjivo su blago u podizanju kvalitete života, poput uključivanja u život obitelji i zajednice, stjecanja i njegovanja prijateljskih i društvenih veza, izražavanja vlastitih želja i potreba te razvoja znanja i vještina.

Komunikatori, softver za augmentativnu i alternativnu komunikaciju, uređaji koji olakšavaju pristup računalu samo su neki od alata koji vam mogu pomoći pri savladavanju komunikacijskih poteškoća, te olakšati potragu za kvalitetnim edukativnim, ali i zabavnim materijalima za razvoj i učenje za djecu i odrasle.

Autizam i AAC

Problematično ponašanje

Djecu s autizmom često karakterizira problematično ponašanje poput vrištanja, bacanja predmeta, autodestruktivnog ponašanja, provale emocija i slično. Takvo ponašanje može biti znak da vam dijete pokušava nešto važno reći. Dijete se, na primjer, može početi problematično ponašati u svom pokušaju da pobjegne od bučne ili neugodne okoline.

U tom slučaju treba pokušati posvijestiti uzrok problema i poučiti dijete vještinama pomoću kojih će zamijeniti problematično ponašanje društveno prihvatljivom komunikacijom ili vještinom.

Autizam i Tobii Dynavox komunikatori

Društvena interakcija

Neke osobe s autizmom naizgled nisu zainteresirane ili sposobne uočiti i interpretirati komunikacijske i druge signale u socijalnoj interakciji. Jedan od najtežih aspekata autizma može biti gledanje voljenoga djeteta, sestre, brata ili unuka koji teško uspostavlja vezu s drugima i nema sposobnost gledanja na stvari iz tuđe perspektive.

Pričanje priča, stvaranje dijaloga ili oponašanje društvenih situacija može pomoći osobama s autizmom u povezivanju s obitelji i svojom okolinom.

Autizam_augmentativna i alternativna komunikacija

Komunikacijske potrebe i želje

Nema svako dijete s autizmom problema s jezičnim izražavanjem, iako neka djeca ne mogu govoriti. Međutim, većina djece s autizmom ima problema s učinkovitom komunikacijom, posebno u obraćanju drugim ljudima.

Mnogo je načina na koje se mogu popraviti komunikacijske vještine, a najučinkovitiji su oni koji su prilagođeni dobi i interesima djeteta. Izuzetno je važno s njima započeti rano, u predškolskoj dobi.

Komunikatori i autizam

Čitanje i pisanje

Kod djeteta s autizmom nikada nije prerano za planiranje kako ćete ih poučiti čitanju i pisanju. Neka djeca kojima je dijagnosticiran autizam s lakoćom savladavaju slova, pa će se kod njih možda trebati usredotočiti na druge vještine povezane s pismenošću.

Učenjem pisanja i čitanja od najranije dobi kroz svakodnevne aktivnosti i dnevnu rutinu djeca će shvatiti koja je svrha pismenosti u svakodnevnom životu.

Autizam_Tobii Dynavox

Asistivna tehnologija kao pomoć u komunikaciji

Iz naše bogate palete proizvoda za augmentativnu i alternativnu komunikaciju predstavljamo vam nekoliko uređaja iz obitelji Tobii Dynavox koji odgovaraju na komunikacijske probleme, ali i nude pomoć pri učenju i razvijanju osobnih vještina.

Communicator 5 je softverski paket za augmentativnu i alternativnu komunikaciju koji pomaže osobama s komunikacijskim poteškoćama u postizanju efikasnije komunikacije. On tekstove i simbole pretvara u razumljiv govor, a omogućuje i korištenje računala.

PCEye Go je uređaj za praćenje oka koji olakšava pristup računalu osobama koje ne mogu koristiti ruke. Zamjena je za standardnog miša pa pomoću njega možete upravljati računalom služeći se samo očima.

Uređaji serije I+ omogućavaju generiranje govora uz pomoć ugrađenog upravljanja očima. To je kompletno rješenje koje uključuje komunikator, korištenje računalom, telefonom, upravljanje uređajima u kućanstvu ili igračkama na infracrveno upravljanje, te još mnogo toga. Od jednostavnih slika i simbola do složenih poruka i unosa teksta na više načina - može se potpuno prilagoditi korisniku i njegovim sposobnostima, pa ga mogu koristiti osobe koje su tek početnici u augmentativnoj i alternativnoj komunikaciji, kao i napredni korisnici, njegovatelji i skrbnici.

Kompletan pregled ponude uređaja iz obitelji Tobii Dynavox možete pogledati ovdje.