Pregled komunikatora

Pregled komunikatora

Što je zapravo komunikator?

Komunikator je uređaj koji omogućava osobi s komunikacijskim teškoćama lakšu komunikaciju. Komunikatori, odnosno uređaji za augmentativnu i alternativnu komunikacija (AAC) mogu biti vrlo jednostavni mehanički uređaji, a mogu biti i jako napredni elektronički uređaji.

Stvaranje govora

Komunikatore možemo razlikovati po načinu stvaranja govora. Jednostavniji komunikatori samo reproduciraju snimljeni (digitalizirani) govor. Napredniji komunikatori omogućavaju sintezu govora što daje puno veću fleksibilnost korištenja te nema više potrebe za snimanjem govornih poruka.

 SuperTalker User 1.png

BIGmack i LITTLEmack

BIGmack je jednostavan komunikator u obliku jedne velike tipke. Pritiskom na tipku reproducira se snimljeni zvuk. Dolazi u paketu s izmjenjivim poklopcima u 4 boje, a zahvaljujući dodatnom priključku, može se koristiti i za aktiviranje igračaka.

Manja verzija komunikatora BIGmack zove se LITTLEmack. Ima manju tipku, a sa straijim bratom dijeli sve ostale značajke.

komunikatori BIGmack i LITTLEmack

iTalk2

iTalk2.png

Komunikator iTalk2 ima dvije tipke veličine 6.4 cm za reprodukciju dvije poruke. Svaka poruka može se snimiti u trajanju do 2 minute.

TalkTrac

TalkTrac.jpg

TalkTrac je prijenosni komunikator koji se nosi na ruci kao sat. Omogućava reprodukciju snimljenih fraza pritiskom na neko od polja. Na svako od polja moguće je postaviti simbol ili tekst koji podsjeća na sadržaj koji će se izgovoriti.

Komunikatori QuickTalker

QuickTalker 12_komunikator

Komunikatori QuickTalker su prijenosni uređaji za generiranje govora. Namijenjeni su korisnicima ograničenih govornih sposobnosti, kako bi im olakšali svakodnevnu komunikaciju s okolinom. Ovisno o modelu, na njih se mogu snimiti 23 do 103 različite poruke, te mogu pohraniti od 6 do 20 minuta snimljenog materijala.

SuperTalker

SuperTalker.png

SuperTalker je progresivni komunikator. Kako dijete napreduje, tako se izmjenjuju rešetke za 1, 2, 4 ili 8 snimljenih poruka. 8 razina snimanja omogućava snimanje maksimalno 64 poruke.

Komunikatori GoTalk

Komunikatori GoTalk

Komunikatori GoTalk izuzetno su efikasni i jednostavni za uporabu. Namijenjeni su korisnicima ograničenih govornih sposobnosti s ciljem olakšavanja svakodnevne komunikacije s okolinom. Komunikatori GoTalk dolaze u više veličina i svi su lagani i prenosivi.

Communicator 5

Tobii-EyeMobile-Front-TableStand-Latitude-Win8-7033-High.jpg

Communicator 5 je softverski paket za AAC koji se može instalirati na stolna računala, laptope ili tablete koji koriste operativni sustav Windows.

Serija I+

Tobii Dynavox I-series+ - 6200 screen.jpg

Ovo su vrhunski uređaji tvrtke Tobii Dynavox za genirarenje govora. Koriste se pomoću ekrana osjetljivog na dodir, upravljanja pogledom ili pomoću vanjskih prekidača. Serija I+ sastoji se od uređaja dimenzije ekrana 12" i 15" s nazivima I-12+ i I-15+.

Boardmaker with Speaking Dynamically Pro

BMSDP_DVD_Case_WIN.jpg

Boardmaker with Speaking Dynamically Pro je napredan softver za augmentativnu i alternativnu komunikaciju koji pretvara bilo koje računalo u uređaj za generiranje govora i odličan alat za učenje.